Esplendors

Marianne se’n refot de la policia llamborda en mà, a la protesta del maig del 1968. Fotografia de Manuel Bidermanas publicada a la revista digital Valeurs actuelles

Pel Rubén Cruz

Enxaneta i pinya de la colla dels Borinots, de Sants

D’esplendor trobem a l’herba fresca i a l’humil llamborda.

En farem cinc cèntims per acostar-nos al tema central de la setmana amb un doble revolt al camí.

Job era un home virtuós.

En una conversa de sobretaula, el Diable li diu a Déu que Job l’estima només pels favors que li atorga. Com que Déu no està d’acord, permet que el Diable li tregui a Job família, fortuna i salut. Tot i així, Job no desespera, sinó que confia en Déu.

Del Llibre de Job 14:1-2, i 19,6

Superada la prova, li torna Déu tot el que tenia i Job viu feliç fins a morir santament. Ha esdevingut un exemple de paciència entre cristians i musulmans. L’Alcorà diu que Job encapçala al Cel la gent que ha resistit amb paciència. Els jueus en diuen només que era un home just.

No són llambordes, però fan tornar la dignitat de qualsevol persona.

Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, VilaWeb, 07.09.2023

L’esplendor de la passada joventut es pot llegir al Llibre de Job, dins l’Antic Testament, fet poema «Oda a la inmortalidad» de William Wordsworth (1807) i més tard pel·lícula dirigida per Elia Kazan l’any 1961, amb Nathalie Wood i Warren Beatty com a protagonistes que mai no oblidarem… com tampoc l’esplendor de la nostra herba.

Al text bíblic hi ha traces d’un sentiment tràgic: patiment i felicitat no tenen res a veure amb el pecat o la innocència, sinó que formen part de la vida humana. Avui, al laboratori social trobem mostres també d’un sentiment cínic: la responsabilitat es dilueix per banalitat del mal –la normalització, com la granota s’acostuma a l’aigua calenta fins a morir-hi bullida—, però també, i sortosament, traces d’un sentiment humanitari que persisteix: la rebel·lia metafísica –més enllà del que es pot esperar— contra el poder tirànic que disposa de les vides com del fum.

Diu Shakespeare que estem fets de la matèria dels somnis, i que la nostra curta vida s’arrodoneix amb un somni (La Tempesta, acte IV, escena 1)

D’esplendor trobem a l’herba fresca i a l’humil llamborda. A la pell de l’home jove i sota els replecs de pell d’una dona digna. Perquè, a vegades, el jovent llença rocs amb una fona contra el tirà. I aleshores passa que el prepotent no tolera que li acusin de tirania, els engega els gossos i ho resol a trets.

Ho veurem de seguida.

En breu, perquè jugar a futbol com ho fa l’equip de la pedrera, amb la naturalitat de l’hora del pati d’escola on es preparen, ens els fa veure com dels nostres, de la gent normal. Jugar “a la catalana” és, guanyar amb elegància, manifestació d’una manera de ser i d’entendre el món.

Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003) al restaurant Can Lluís, al carrer de la Cera, 49, de Barcelona. Fotografia dels anys 90 publicada a El Periódico.

I perquè cal saber gaudir de moments d’esplendor, sigui sobre l’herba de la joventut o cercant la platja sota les llambordes.

La gestió nefasta de l’1 d’octubre ha generat negativitat i agror entre els independentistes, com si juguéssim sempre al tot o res. Ens ha tocat de perdre –també el rebre—, i tornem a lluitar per la llengua i pels nostres drets. Acotem el cap i ens fem mal sobretot perdent de vista l’horitzó.

La colla castellera hi veu amenaces i oportunitats. Els arguments presenten llums i ombres:

Potser el futbol és el circ que acompanya al pa, però què voleu que us digui!, tal com està el pati, un bon entrepà de futbol l’any no ens va gens malament. Frederic Varela

Em penso que té raó, senyor Varela. No tenim la paciència del sant, i necessitem píndoles per anar tirant sense perdre el sentit ni el control.


El Barça no representa a Catalunya, sinó a una multinacional catalana. Francesc Rodríguez

Vaig anar a la rua del Barça sense entusiasme, i vaig sentir-hi el batec d’una nació que es resisteix a morir canviant de pell, de color, fins i tot de llengua i de valors, però encara aferrada a un territori i a un nom. Potser encara hi ha partit. Miquel Millan

Esquerra: Eva Serra i Puig (1942-2018), en una imatge de finals dels anys 70, quan era dirigent del PSAN-Provisional. Dreta: Blanca Serra i Puig (1943), delegada del PSAN-Provisional al secretariat de l’Assemblea de Catalunya. Fotografia publicada al diari AVUI el 22.10.1977

Dilluns 19, la Blanca Serra, històrica activista política independentista, compareix davant la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica per declarar com a testimoni en la denúncia de tortures que va patir juntament amb la seva germana Eva entre 1977 i 1982, la primera vegada amb la Constitució covant-se i encara tres més quan ja era cuita. Dic jo que la tortura és per a ella la veritable transició de l’una a l’altra dictadura. Quan les portaven detingudes per ser tres voltes rebels –dones, de classe baixa i de nació oprimida, que deia la poetessa Maria-Mercè Marçal—, a la comissaria de Via Laietana els policies deien «ya están aquí las Hermanas Fantásticas». La Blanca no va ser l’única víctima, però sí la primera supervivent a la qual la Fiscalia ha admès la denúncia i dona veu.

La tortura pretén intencionadament d’esborrar la humanitat de la víctima, mentre revela la inhumanitat del botxí. La dignitat humana pot ser negada, però mai destruïda del tot. De manera que persistint en la denúncia, la víctima recupera la seva humanitat. Job pot esperar sense perdre la fe.

Però allò més terrible és arribar a normalitzar el terror, banalitzant-lo com una tasca qualsevol dins d’un procés burocràtic. És també això el que hem viscut a casa nostra, amb la tortura togada als catalans que hem celebrat un referèndum sense cometre-hi delicte. Dins la lògica amic-enemic, a l’amic el favor i la gràcia, a l’enemic la llei ben retorçada, si bé convé. A l’enemic se’l destrueix primer, i Déu proveirà.


M’hauria agradat unes línies adreçades al jutge Fernando Grande-Marlaska, ministre d’Interior des de fa 7 llargs anys surant per damunt de canvis de govern progrechachi, que no va investigar les denúncies de tortura que li feien arribar des de l’entorn abertzale del País Basc. És clar que el tema dona per un llibre de molts capítols, amb tot de personatges foscos i de víctimes.

Per això «Quan creus que ja s’acaba, torna a començar, i torna el temps dels monstres que no són morts, i el silenci fa niu en la vida, fa niu en les coses…» Vet aquí una realitat d’aleshores feta cançó pel Raimon (1970)

Hi avançava que «Serà molt difícil que trobem l’espai per a l’esperança col·lectiva en les institucions que hem deixat que arriben a ser això que són. L’hem de cercar en la capacitat humana d’indignació.»

Així, també la CUP denunciava recentment que entitats del tercer sector vinculades a Esquerra han convertit la infància desemparada en matèria primera d’una indústria de favors. I mentre se coneixien els fets denunciats, el president Mazón condecorava els seus escortes, i el PP regional reciclava l’ex-consellera Salomé Pradas –la que no va gestionar la DANA tot i tenir les emergències al seu càrrec— per una porta giratòria. Recordem: als amics…, i ara també als amics preventius, aquells que podrien deixar de ser-ho sense favor.

La política ja no vol transformar la realitat, sinó gestionar-ne el repartiment. La veritat ja no té valor, sense el qual l’ètica perd la guia: només queda l’esquelet de la llei, la paraula buida, sense múscul ni pell.

Així, la corrupció normalitzada deixa de ser una anomalia del sistema per esdevenir-ne el motor. Una mena de gota malaia, tortura silenciosa però constant, que mina la moral i mira de destruir qui no s’hi plega. El corrupte, com el cínic, es riu del mort i de qui el vetlla.

La sortida l’hem de cercar en la capacitat humana per a la indignació. Ens indignem els que no volem oblidar que la política ha d’estar al servei de les persones.

Per canviar el sistema ens cal una revolució. Com que l’1-O n’era una, de revolució democràtica, els amos de l’estat van fer l’impossible per negar-nos el dret a treure’ns el feixisme de sobre.

Dic jo que hi ha la política de petita escala, parlamentària d’un país democràtic, de categoria regional, destinada a la corrupció –que és la mort de la cosa pública—. I la política de gran escala, la lliga continental i global a la que juguen els líders psicòpates dels món: la seva Alta Política porta a genocidis, l’extinció planificada de pobles sencers, que destorben…

Per combatre la corrupció cal alliberar la premsa avui domesticada a còpia de subvencions. Jo no sabria dir si els mitjans són amics preventius que els donen escolta als polítics, o si parelles que fumen junts després del coit.

La notícia del dimecres 21 és el tancament de l’oficina comercial de Catalunya a Tel-Aviv. És novetat dins d’un tema que no mou renou informatiu, de tant acostumats a sentir-lo.

Assistim des de fa any i mig a una tragèdia programada, com un experiment de laboratori on el que es pretén és insensibilitzar l’observador que se’l mira, mentre el conillet d’índies mor en favor de la ciència o de la Pàtria d’algú. Per això ningú no hi fa res, per evitar-la: hi estem acostumats, i ens agafa lluny.

El govern jueu del president Netanyahu ha desencadenat un genocidi moralment insofrible venint d’un poble que ha patit el mal a les seves pròpies carns.

Yair Golan, exmilitar israelià i cap del Partit dels Demòcrates

Això ho diu una veu jueva humana entre tant cinisme tecnològic. Potser un futur Just entre les Nacions, al pas que portem.

La Veritat ha fet fallida, però hi ha veritats que mereixen ser protegides en defensa pròpia. La dignitat humana es inviolable. A la llum del dia dels camps de Gaza i a la foscor de les masmorres de qualsevol caserna o comissaria ben propera. Ho hem vist dilluns amb la lluita persistent contra la tortura, que humanitza a la víctima i a qui l’escolta.

Compartim humanitat, víctimes i botxins, i per això hem de saber que no hi ha Causa, ni Raó d’estat, ni Poble escollit ni Poble per remenar que pagui la pena de violar els drets humans. Perquè són els nostres drets.

En Partal troba en el boicot a Sud-àfrica sota l’apartheid el model, perquè distingia eficaçment entre culpables i innocents dins del país.

Israel és un estat fracassat i una oportunitat perduda pels jueus. Blanquejar-lo és contribuir a fer gran el monstre. José Gascón

L’estat jueu a Gaza perpetra crims de guerra contra la humanitat i ho justifica en nom de Déu i del seu poble escollit. Pep Agulló

I com a reflexió a peu de títol

Perquè cada ciutadà és responsable del destí col·lectiu, no hi ha excuses per a la passivitat “El País el fem nosaltres. No el fan els altres”.

Bon cap de setmana!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.