L’ACOMODADOR I Les millors pel·lícules de la història

Una de les escenes de la pel·lícula 'Vértigo', dirigida per Alfred Hitchcock (1958).

Juan Bibian

Aquest 2022 -podria ser aquest novembre- toca de nou la llista més prestigiosa dels millors films de la història. Veurem si hi ha molts canvis o no. Jo encantat amb les dues primeres de fa 10 anys, que són les meves dues preferides de sempre. Encara que a la llista s’hi podrien incloure moltes més.

Vértigo pren el relleu de Kane

Cada 10 anys des de 1952, la revista britànica Sight & Sound publica una llista amb les millors pel·lícules de la història després de consultar a directors i crítics de cine de tot el món. Aquest any es publica la setena edició d’aquesta llista i, per primer cop, Ciudadano Kane no ocupa el nº1. Què passarà el 2022?

D’entrada, aquestes van ser les 10 primeres a la llista del 2012, l’última edició que es va publicar:

1. Vértigo (Hitchcock, 1958)

2. Ciudadano Kane (Welles, 1941)

3. Tokyo Story (Ozu, 1953)

4. La Regla del joc (Renoir, 1939)

5. Amanecer (Murnau, 1927)

6. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)

7. Centaures del desert (Ford, 1956)

8. L’home de la Càmera (Dziga Vertov, 1929)

9. La Passió de Joana d’Arc (Dreyer, 1927)

10. 8 ½ (Fellini, 1963)

Totes són grans pel·lícules, però podrien ser moltes altres llistes diferents.

Fora falsos triomfalismes. Vértigo és, per a mi, la meva favorita des de fa més de 30 anys, i s’ha anat col·locant a poc a poc en el lloc d’honor que mereixia. Però, dit això i fora eufòries i demés, hi ha moltes grans pel·lícules que podrien ser en aquesta llista i grans noms del cinema, també. S’ha de relativitzar tot i pensar que tenim la sort de tenir infinitat de grans pel·lícules. Kurosawa, Lang, Wilder, Hawks, Tarkowski, Bergman, Chaplin i alguns més i moltes altres de les seves obres, podrien ser perfectament aquí. En el fons és una mica un joc, sense més. Calibrar i puntuar les millors em sembla una audàcia excessiva, perquè és deixar obres meravelloses a la banqueta dels suplents i les grans obres totes són titulares, sense classificació ordinal.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.