“Alcarràs”(2021) de Carla Simón

Juan Bibian

El film es pot resumir en una frase: és un retrat del drama que vivim diàriament en el que es refereix a l’agonitzant món del camp a través d’una família camperola en terres del Segrià a Lleida.
Commovedora i pertinent, es recolza en la naturalitat del repartiment, dels diàlegs i de la fotografia i la música i cançons.
La senzillesa de la posada en escena, el fet d’haver comptat amb actors no professionals, però sí molt creïbles i el retrat de costum són punts positius i destacables d’aquesta obra propera al documental amb tocs de ficció rural.
El guió és irregular i en moments poc creïble. Realisme no és credibilitat. Els personatges, uns més interessants que d’altres. Bé els nens, sempre innocents i jugant. Els grans, destacable l’avi tant rigorós com sensat. El pare, un sòsia de Sergi López en to camperol, la mare forta i sostén familiar i els fills adolescents; millor la nena, que la seva mirada ho diu quasi tot, la directora ho sap i se’n serveix amb encert d’ella. Només regular el gran; un personatge per sobre de les seves possibilitats, normal si tenim en compte que no és un professional. Amb tot, aquest toc proper a la “Terra trema” de Visconti a “El árbol de los zuecosde Olmi o a l’obra de Rosselini, és destacable sense subratllats, cercant l’essència i aconseguint que la pel·lícula, amb els seus alts i baixos sigui notable. En la línia de l’anterior pel·lícula de Carla SimónEstiu 1993″. Nodrint-se dels seus records i plasmant una història sobre una família camperola en moments complicats per al sector, on els préssecs i la seva recollida estan filmats amb tant d’amor com respecte, nostàlgia i sentiment. A mi en particular aquesta escena de l’avi amb la seva neta recollint figues em va emocionar molt. Em va recordar aquelles breves que d’infants, els meus amics i jo agafàvem als horts del meu barri, al davant de casa.
Enhorabona per l’Ós d’Or a Berlín a Carla, a tot l’equip, en especial aquests actors no professionals i a aquests camps de fruiters que no han de desaparèixer i que són un decorat natural perfecte també gran protagonista de la història.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.