Els llegums

En algunes cases, possiblement ara oblidats, els llegums han estat durant molts anys l’ingredient principals a l’hora de fer el dinar. La vida més estressada i amb manca de temps ens ha portat a canviar la manera d’alimentar-nos i hem anat oblidant el que cuinaven les nostres mares i àvies.

Nosaltres utilitzem bàsicament 5 llegums: les llenties, els cigrons, les mongetes, les faves i els pèsols; si, els pèsols, tot i que els mengem verds, son llegum. A aquestes, hi hem d’afegir els tramussos i el cacauets, que no els cuinem però que sí que els mengem en altres moments.

Des del punt de vista de la nutrició, els llegums ens aporten:

Hidrats de carboni, principalment en forma de midó, d’absorció lenta. Manté a ratlla la glucosa i l’ansietat. A més, la gran quantitat de fibra que contenen ens genera sacietat; el seu contingut regula el trànsit intestinal, Aquestes dues substàncies tenen efecte prebiòtic i afavoreixen el creixement i l’activitat de la nostra microbiota.

Polifenols, que son antioxidants amb efecte antiinflamatori que protegeixen l’envelliment prematur del cos.

Calci, que  amb d’altres minerals contribueix a mantenir una bona salut òssia.

Ferro. Per millorar-ne l’absorció és millor, al menjar llegums dins del mateix àpat afegir aliments amb vitamina C com pebrots o cítrics.

Vitamina B9, imprescindible per a un bon creixement i per evitar l’anèmia

Proteïnes vegetals; el seu contingut varia entre un 16 i un 36%. Els llegums son un bon aliment per obtenir-ne que tot i que son una mica diferents de les d’animals.

La ingesta habitual de llegums esta relacionada amb la disminució del colesterol a la sang.

Esther Pardo i Gimeno 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.