Nutri-score, nou sistema d’etiquetat nutricional

El Nutri-score és un sistema europeu d’etiquetat nutricional dels aliments en funció de la seva qualitat nutricional. Mitjançant  un algoritme fa una avaluació global del producte en relació als diferents nutrients que conté resumint-los en un sol símbol de 5 colors, que puntua la qualitat nutricional del producte

La seva finalitat és oferir una transparència als consumidors sobre la qualitat nutricional global dels aliments i permetre, en pocs segons, reconèixer quin és el producte millor a nivell nutricional.

El Nutriscore classifica els aliments en 5 colors que van del  verd fosc(el mes saludable, associat a la lletra A) al taronja fosc/vermell (el menys saludable, associat amb la lletra E).

Es calcula segons un algoritme que atribueix els  punts en funció de la composició nutricional per 100 gr. de producte.  Es valoren els ingredients/nutrients que estan inclosos a l’etiqueta del producte:

 1. Desfavorables nutricionalment (Punts A), puntuació de 0 a 10; contingut en kilocalories, sucres simples, àcid grassos saturats i sodi.
 2. Favorables nutricionalment (punts C), puntuació de 0 a 5;  proteïnes, fibra dietètica i percentatge de fruita, verdures, lleguminoses, fruits oleaginosos i olis d’oliva, nous i colza.

Per la obtenció del valor final que tindrà l’ aliment, se sumen els punts A i se’ls hi resta la suma dels punts C. La puntuació i el color final s’acorden segons uns límits predefinits en 5 categories.

Aliments (punts)Begudes (punts)Color
Minim a -1AguaVerd fosc
0 a2Mínim a 1Verd clar
3 a102 a5Groc
11 a 186 a 9 Taronja
19 a Màxim10 a màximTaronja fosc/vermell

Nutri-score es un etiquetat frontal per a productes procesats envasats. Queden exents:

 • Els productes frescos
 • Els productes que sols tenen un ingredient a la seva composició i no estiguin processats
 • Cafè, te, infusions d’herbes i fruites
 • Aliments directament subministrats pel fabricant o tendes de minoristes (plats preparats)
 • Aliments que es venen en envasos de menys de 25 cm2: xocolatines,  xuxes, barretes de cereals
 • Begudes alcohòliques

El Nutri-Score permet als consumidors comparar la qualitat nutricional d’un aliment a simple vista:

 1. Aliments que pertanyen a la mateixa categoria (ex: cereals per esmorzar en front de mueslis, cereals amb xocolata etc. , lasanya de carn versus de salmó, de verdures; begudes tipus aigua versus sucs de fruita, refrescos..
 2. B) Aliments de categories diferents però que els fem servir pel mateix, per exemple iogurts comparats amb cremes de postres o; aliments que es menjant al esmorzar com galetes,  cereals, bolleria industrial..
 3. El mateix tipus d’aliment però de diferents marques Ex: sardines de llauna…

 Aquest sistema te una sèrie d’Inconvenients:

 1. No inclou additius, grau de transformació o pesticides.
 2. L’algoritme valora l’aliment sobre la quantitat de nutrients per 100 mg o ml de producte i no sobre la porció ni la freqüència de consum.
 3. No inclou aspectes negatius dels producte: grau de processament
 4. No considera aspectes beneficiosos dels aliments:  presència de vitamines, antioxidants, hidrats de carbó complexes (productes integrals), proteïnes d’origen vegetals o quantitats d’àcid grassos mono insaturats (oli d’oliva) o poliinsaturats (peix blau) .
 5. Classifica de manera confusa certs aliments.  
 6. Classificació dolenta d’aliments típics de la Dieta Mediterrània com l’oli d’oliva que el classifica amb una C mentre que les patates per fregir tenen una valoració de A.

Resumint, l’objectiu del Nutri-score és proporcionar als consumidors una informació, en valor relatiu, per poder comparar la qualitat nutricional dels aliments sense oblidar que la Dieta Mediterrània ha de ser el nostre referent de dieta saludable.

Dra. Inmaculada Gil Canalda

CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.