Editorial

Nou govern de la Generalitat

Com ens articulem com a societat?. Com fa vostè senyor o senyora lectora quan vol que el seu dret o el seu interès prevalgui per sobre del de la resta?. I per què hauria de prevaldre el seu i no el dels altres? En funció de què jerarquitzem els problemes, els interessos, les demandes socials de qualsevol tipus? D’això se’n diu Política! Dels consensos mínims que tenim per saber que el menjar, rebre atenció sanitària, educar-nos, fer possible que tots puguem viure amb un mínim de benestar (drets bàsics) i respectar-nos els uns al altres ens agradi o no el que els altres pensen, senten, vesteixen o diuen…és el nord que ha d’orientar el que fem i com decidim què hem de prioritzar en comunitat, en conjunt.

Però la realitat és prou complexa i massa sovint el dilema és entre persones o sectors que tenen igual legitimitat en el reclam d’un dret i un altre. O un interès i el contrari. Com dilucidem aquestes diferencies? D’això se’n diu democràcia. Tot i que no només. Però bona part de l’exercici democràtic va d’això. Precisament per això ens alegrem de la bona notícia que s’hagi conformat govern. Perquè estem en un moment que conscients o inconscientment intuïm que ara ens toca fer pinya, intentar organitzar-nos, articular-nos i fer suport a tota iniciativa que ajudi i impulsi el benestar del conjunt.

Tant de bo la classe política sàpiga intuir-ho, i aprofiti una situació de crisis per reafirmar el seu compromís de servei i la valentia que requereix el moment per fer prevaldre els consensos mínims. Per què malgrat tot el que vomitem contra la política, és l’instrument democràtic per organitzar-nos i jerarquitzar els nostres problemes. Tant de bo uns i altres, pensem el que pensem, siguem capaços de reconèixer els dret i la legitimitat de tothom i sobretot aquells amb el quals no coincidim. Ara més que mai cal radicalitat democràtica per no perdre més temps i benestar del que ja ha perdut bona part de la població amb la pandèmia.

Reafirmar el nostre compromís amb el Poble Sahrauí
El Sàhara Occidental és un territori d’Àfrica situat en l’extrem occidental del desert del Sàhara, a la vora de l’oceà Atlàntic. És un dels 17 territoris no autònoms sota supervisió del Comitè de Descolonització de les Nacions Unides, amb la finalitat d’eliminar el colonialisme.

Va ser introduït en la llista dels territoris no autònoms en 1960 en la Resolució 1542 (XV) de l’Assemblea General de l’ONU, de 15 de desembre d’aquell any, quan era una colònia espanyola.

El seu procés de descolonització va ser interromput en 1976, quan Espanya va abandonar el Sàhara Occidental en mans del Marroc i Mauritània (com es disposa en els Acords de Madrid, il·legals segons el dret internacional).

El territori està ocupat actualment gairebé íntegrament pel Marroc, encara que la sobirania marroquina no és reconeguda ni per les Nacions Unides ni per cap país del món, i és rebutjada pel Front Polisario, que va proclamar la seva independència en 1976 creant la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), estat reconegut fins al moment per 82 països.

Per això, davant la pressió del govern marroquí en aquesta causa, afirmem el compromís i solidaritat absoluta amb el poble sahrauí.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.