La visita de centenars de veïns de la Marina a la Farola obre la porta a què es repeteixi anualment

El passat 1 de juliol, gairebé 400 veïns i veïnes de la Marina van tenir l’oportunitat de visitar el Far del Llobregat, popularment conegut com la Farola, considerat un símbol pel barri en situar-se a la part en què antigament hi era la platja de Can Tunis, lloc de bany de molts que hi vivien. L’accés a l’edifici és limitat perquè es troba en zona portuària, però la feina de recuperació de la memòria i les gestions de veïns, com el Josep María Pérez amb el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, van permetre organitzar la visita.

L’excursió va comptar amb set autobusos llançadora que sortien des del passeig de la Zona Franca per fer una visita pel gairebé desaparegut barri de Can Tunis, per anar a acabar a la Farola. Els hi esperaven un vermut i les portes obertes del far, on hi havia un museu amb la seva història, artefactes antics que abans s’utilitzaven com a senyalització marítima, i fotografies d’abans i d’ara d’un edifici que encara roman a la memòria col·lectiva d’algunes generacions marinenques.

A la visita van participar el president del Port, Lluís Salvadó, i la consellera de Territori, Ester Capella. Tots dos van conversar amb alguns veïns i veïnes, que consideren l’activitat “una experiència molt especial perquè tenim un vincle molt proper amb el far”, deia una veïna i demanava que es repeteixi més sovint. “El passat mes de maig es va celebrar una reunió per organitzar l’activitat, i en la qual hi van participar l’Associació de Comerciants i la Marina Viva, també com un primer pas per tractar d’enfortir els vincles entre la Marina i el Port” deia Josep Maria.

“És una visita molt emocionant per al veïnat, sobretot per aquelles persones que recorden amb nostàlgia com era aquest espai abans de l’ampliació del port de Barcelona. Per nosaltres és un orgull poder facilitar el fet que com a mínim un dia a l’any puguem recuperar aquest espai i obrir-lo per recuperar la història i poder mostrar un espai que està en plena activitat”, valorava el president Lluís Salvadó.

Alhora, explicava la complexitat de fer aquestes visites ja que s’han de fer de manera “controlada i acompanyada” a causa de les mesures de seguretat amb les que compten les instal·lacions. La seva voluntat, però, és que es repeteixi anualment. Afegia que de la mateixa manera que és difícil que la ciutadania pugui entrar al port, “no és tan difícil que el Port pugui obrir-se als barris del costat i fer-se’ns més presents, guanyar transparència i obertura sense renunciar a les visites puntuals”. L’anar i venir d’autobusos va començar ben d’hora, cap a les 8.30 del matí i va durar fins al migdia.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.