Posem la lupa en l’atzarosa figura de Joan Carles I i la polèmica pel seu retorn
Yohany L. Ayala/A.B.
El 19 de maig, ara fa una mica més dos mesos, l’home que encara gaudeix del títol de rei emèrit, en Joan Carles I, arribava a Espanya des d’Abu Dhabi, Emirats Àrabs, després de gairebé dos anys absent del regne d’Espanya, i ho feia fidel al seu estil: “explicacions de què?”, contestava el monarca a la pregunta d’una reportera sobre si calia fer-li la vida més fàcil al seu hereu.
La premsa va centrar l’afer en el mal que provocava la conducta de Joan Carles I a la imatge del rei. Així, l’estafa a la Hisenda pública –«Hacienda somos todos»– com a màxima institució no ha estat el debat, almenys no el principal. És la constatació de com s’ha normalitzat la manera de fer de qui durant gairebé quaranta anys ha exercit com a Cap d’Estat.
Entre el veïnat, hi ha opinions de tota mena. Entrevistem sis persones. Tres de les quals es declaren republicanes de tota la vida, i les altres tres no es consideren en el bàndol monàrquic, però sí han crescut i s’han educat amb un sentit de tradició de la institució monàrquica. I entre ells el desafecte igualment és important. No qüestionen la institució, però sí la conducta de qui la representa.
Sobre el retorn del rei, tots coincideixen en desaprovar-la. “No ha estat gaire catòlic. Ho he sentit una mica traïdor”, diu en Luis Marsiñach, un mecànic ara jubilat. “Tots sabem el que ha fet, i encara hi ha gent que el rep i l’aplaudeix com si fos un heroi. És evident el que signifiquem la resta de ciutadans per a ells, és a dir, un no-res, que som inferiors i que estan per sobre de nosaltres i també de la llei”, diu en Agustín Mulet, jove cambrer de vint anys. Tots dos asseguren no tenir res en contra de la monarquia com a sistema polític.
“Aquest home mai ha tingut un bon comportament com a rei, ni amb el país ni amb ningú… és un indecent i un vividor”, és l’opinió de Josep Maria Pellicer, informàtic de 46 anys. “No pot ser que continuem sufragant els viatges i els luxes que es permeten quan es comporten de la manera que ho fan. Són persones que no mereixen el nostre respecte”, assegura la Pilar Vidal Roig, tintorera ara jubilada, de 68 anys. Tots dos republicans.
També preguntem els nostres entrevistats sobre com ha tractat el tema la premsa. I aquí es mostren dividits. Tres són partidaris “de passar del tema” i posar el focus en “els problemes dels ciutadans” en referència al “lloguer, el cost dels aliments, l’habitatge, l’atur, els sous baixos, la seguretat o la neteja al carrer”, citen, entre els assumptes més importants.
Dues persones, tots dos antimonàrquics, consideren que la premsa encara ha de parlar molt més sobre la institució i reclamen tractar la corrupció i el reclam de transparència en la despesa que fa la família.
Així i tot, i potser no resulta estrany en un moment en què el pa, el sucre, l’oli i la síndria gairebé tripliquen els preus, el mercat laboral brega per a recompondre’s i la llum i la benzina tampoc no donen treva en el seu l’enlairament tarifari malgrat qualsevol mesura del Govern per contenir-les, l’actitud més estesa entre els que parlem al carrer sobre el retorn del Rei Joan I i el debat sobre la monarquia és la prudència, la desaprovació, la ràbia i, malgrat tot, les ganes de fugir cap endavant i prendre-s’ho tot amb humor.
En aquest context, ¿quin pes tenen en l’opinió pública les sortides de to, la conducta corrupta i la gairebé “divina” protecció de què gaudeix la institució monàrquica, una inviolabilitat legal que dona cobertura a tots els seus actes, delictes inclosos, gràcies al suport que li acaben de repetir els anomenats partits d’estat, el PSOE i el PP. I ara també VOX.
Amb tot plegat, juguem amb els nostres entrevistats a fer-nos unes canyes amb els membres de la família reial. Amb qui les hi farien i què els dirien? I vosaltres?
Entre les opcions els donen els sobrenoms dels àlies virtuals de la família reial que s’han popularitzat a les xarxes socials: El campechano, (Juan Carlos I), el preparao (Felipe VI), La Leti (La reina Letícia), les dues infantes (Leonor i Sofia), la iaia Sofia (la reina Sofia), el Espabilao (Urdangarin), el Petit vividor (Froilán) o la Patín-piti (Victòria Federica).
Josefina Martínez, 61 anys, prejubilada comptable
Si tinguessis l’oportunitat de fer unes canyes amb algun membre de la casa reial i els poguessis triar, amb qui les faries i què els hi diries?
Crec me les faria amb la reina Leticia. M’agradaria saber com és el canvi de passar d’una família treballadora a formar part de la Família Reial, ja que ella ha estat a l’altra banda, li preguntaria si li sembla adient que aquestes diferències continuen existint, si encara han de ser-hi.
De tot el que sent o coneix que fa la monarquia, hi ha alguna cosa que li faci riure?
Home, em ric de vergonya amb les caceres del rei, per exemple.
Josep Maria Pellicer, 46 anys, informàtic
Si tinguessis l’oportunitat de fer unes canyes amb algun membre de la Casa Reial i els poguessis triar, amb qui les faries i què els hi diries?
Doncs… amb el Froilán, perquè és un cachondeo i és el que més esprem el bochorno de la monarquia, és el màxim exponent de vividor, d’aprofitar-se i fer-ho descaradament sense amagar-se ni avergonyir-se de res.
De tot el que sents o coneixes que fa la monarquia, hi ha alguna cosa que et faci riure?
Home, quan es va enganxar a Juan Carles I amb les fotos de la cacera de l’elefant… era entre graciós i lamentable. La situació era còmica per vergonyosa.
Nereida Madrid, 51 anys, administrativa
Si tinguessis l’oportunitat de fer unes canyes amb algun membre de la casa reial i els poguessis triar, amb qui les faries i què els hi diries?
Crec que no em ve de gust fer unes canyes amb cap d’ells. No crec que trobem cap punt de trobada, de què xerraríem? Sí que me les faria amb un treballador de la Casa Reial, per xafardejar una mica com són com a persones en la intimitat.
De tot el que sents o coneixes de la monarquia, hi ha alguna cosa que et faci riure?
Potser el Froilán quan ha fet alguna cosa així curiosa en públic, però poc més.
Agustín Mulet, 20 anys, cambrer
Si tinguessis l’oportunitat de fer unes canyes amb algun membre de la Casa Reial i els poguessis triar, amb qui les faries i què els hi diries?
Les faria amb el rei actual, se’m faria curiós saber què se sent néixer rei, perquè em sembla una cosa primitiva de l’època dels dracs, potser fins i tot té poders… Li diria: quina sort has tingut tio!
De tot el que sents o coneixes que fa la monarquia, hi ha alguna cosa que et faci riure?
Veure un que va caient pels llocs, altre de cacera, un que es dispara al peu… doncs al final t’acabes rient d’ells, són curiosos… a totes les famílies tenen les seves coses, fins i tot els reis!
Pilar Vidal Roig, 68 anys, jubilada (tintorera)
Si tinguessis l’oportunitat de fer unes canyes amb algun membre de la Casa Reial i els poguessis triar, amb qui les faries i què els hi diries?
Jo no faria unes canyes amb cap d’ells, no crec que ens entenguéssim gaire, ni tan sols per xafardejar, ni saber com són… res de res, no m’interessen. El que haurien de fer és posar-se a treballar com la resta i que paguin a Hisenda el que deuen, no es diu que “Hacienda somos todos”, doncs, tots, no!
De tot el que sents o coneixes que fa la monarquia, hi ha alguna cosa que et faci riure?
Em fa riure tot, perquè ens venen amb un munt d’estafes, però ara la gent ja no som tan ximples com ells creuen, perquè encara estan acostumats a l’Espanya grisa, aquella en què la majoria no sabíem llegir ni escriure i poc més havíem de pregar per poder treballar… sortosament hem canviat i ja no ens ho traguem tot.
Luís Marsiñach Ortíz, 65 anys, jubilat de mecànic fresador
Faries unes canyes amb algun membre de la casa reial? Amb qui i per què? Què els hi diries?
La faria amb Felipe VI, perquè és el més proper a la meva edat, encara que una mica més jove. Li diria que intentés portar i representar bé a Espanya per Europa i el món.
De tot el que sent o coneix que fa la monarquia, hi ha alguna cosa que li faci riure?
Res, no fa gràcia gens ni mica res del que fan.