Els joves i adolescents de La Marina compten amb tot un ventall d’activitats organitzades pels diferents Espais Joves i entitats del barri. Es tracta d’equipaments que, malgrat la pandèmia, han adaptat les seves activitats a les necessitats dels més joves, que han trobat una sortida a les restriccions en diferents àmbits. Siguin telemàtiques o presencials, destaquen la forta càrrega socialitzadora que suposen aquests tallers pel jovent del barri, que els hi ajuda a retrobar-se i conèixer gent nova mitjançant activitats.
“Hi ha diverses necessitats que hem detectat, com és el cas de joves que vulguin trobar-se amb els seus iguals, amb joves i adolescents que tinguin les mateixes inquietuds i desitjos”, explica l’Oriol Nieto, el director de l’Espai Jove de La Bàscula. Aquest equipament, situat al Carrer Foc i dins del complex esportiu d’Emilio Fernàndez, compta amb tot un seguit d’activitats orientades a la socialització dels adolescents. Des de manualitats fins a classes de ball, els dinamitzadors de La Bàscula prenen atenció de les necessitats dels joves per dissenyar un programa enfocat a prestar atenció a les seves problemàtiques. “Les activitats que organitzem, perquè funcionin amb adolescents, han de partir dels mateixos adolescents”, assenyala Nieto, que destaca la càrrega educativa que tenen de fons aquests tallers, tractant temes com la interculturalitat i la igualtat de gènere.
L’Oriol afirma que, durant els últims mesos, la demanda d’aquestes activitats ha augmentat considerablement tant per part dels pares i mares com dels adolescents, que davant un sentiment d’avorriment, busquen una sortida als espais joves i altres entitats de barri. És per aquesta raó que l’Oriol destaca la tasca socialitzadora d’aquests tallers, i malgrat que han de trobar un equilibri per respondre a la creixent demanda i el compliment de les normatives sanitàries, segueixen dissenyant espais segurs on el jovent pugui relacionar-se alhora que aprèn sobre el seu món més pròxim.
A l’altre costat del barri de La Marina ens trobem amb l’Espai Jove Química, on duen a terme diferents activitats que a La Bàscula, però amb uns procediments diferents. El coordinador del servei de dinamització juvenil Química, l’Oriol Toronell, destaca que, arran de la pandèmia, cada cop més adolescents requereixen d’un acompanyament particular que els hi escolti. “El confinament els hi va fer bastant mal als adolescents, ja que és una etapa on sents la necessitat de sortir i conèixer a gent nova”, explica Toronell. El coordinador de Química explica que el procés de socialització que segueixen amb els joves és informal, i utilitzen el mètode de la pregunta per intentar solucionar les preocupacions dels adolescents. “El fet que els hi preguntis sobre la seva vida i els hi escoltis, ells ho agraeixen molt”, declara.
L’orientació i l’encert de l’engegada d’aquests serveis, amb atenció especialitzada pels adolescents, ho expressen els mateixos usuaris. La Rocío, el German, l’Hugo i la Michel, d’entre 14 i 16 anys, freqüenten l’Espai Química. Des que l’han descobert són assidus gairebé cada dia. La forma més habitual d’arribar-hi és pel boca-orella d’altres amics de la colla. “És un ambient amable, a diferència de l’institut per exemple, on no sempre s’aconsegueix encaixar” diu el German. “Aquí podem ser nosaltres mateixos i ens agrada molt que puguem decidir sobre els tallers que es fan, jo he proposat els de boxa” destaca l’Hugo, un dels usuaris més antics.
La Michel i la Rocío valoren molt la possibilitat de socialització que els ofereix. Michel té una situació familiar complicada i habitualment té relació amb una única persona de la seva edat, una amiga. Fora de l’Espai li costa obrir-se, però mentre xerrem amb altres joves ella mateixa pren la iniciativa d’afegir-se al grup de conversa. Una mostra de la comoditat en què es troba. La Rocío explica que per ella ha estat molt interessant conversar amb altres joves i descobrir que els seus problemes no són tan grans com creia, perquè altres amics i amigues li han explicat els seus. “He après a asserenar-me una mica” diu tota somrient.
Tanmateix els serveis d’atenció juvenils representen un cop de mà i l’alleujament també pels pares. La Ibtissam, amb una filla adolescent, considera que l’oferta de serveis d’atenció als joves al barri de La Marina ha millorat molt. “Estic molt contenta amb tot el que ofereix el barri per als joves, però a l’àmbit lúdic encara trobo algunes carències”, explica la Ibtissam. Des del seu punt de vista, falten espais atractius on els joves puguin parlar i passar la tarda com el nou skatepark. En canvi la Merche, veïna del Polvorí, crida l’atenció sobre altra tema: “La socialització està molt bé però també falten programes d’inserció laboral que ajudin els joves a trobar feina”. Un reclam natural ja que l’atur juvenil a Catalunya (d’entre 16 i 29 anys) és del 27,3%, segons les últimes dades.