La pizza

Crònica sobre el tancament del local de l’associació de veïns d’Estrelles Altes

Pizza carbonara: «Bacon, ceba, ou, nata, mozzarella, orenga».

Pizzes artesanes per emportar del bar Espanya, al carrer Mineria, 26.

En una de les taules, al costat de la màquina escurabutxaques, es reuneix l’Associació de Veïns La Cadena d’Estrelles Altes, herència de la primigènia Associació de Veïns Estrelles Altes, fundada en els vuitanta a l’entresol primera del carrer Mare de Déu de Port, 389, a la banda de la seu de l’Associació de Comerciants La Marina i de la perruqueria Hernández. L’entresòl primera li va ser cedit per l’Ajuntament de Barcelona de bon començament, i es va renovar el contracte amb el govern de Xavier Trias (2011-2015).

«Ahora nos reunimos en el bar porque el Ajuntament nos ha quitado el local en el que estábamos desde hace más de treinta años», explica Diego García, vicepresident de l’Associació de Veïns La Cadena d’Estrelles Altes, robust, garrofer i amb do de gents. «No sé por qué nos lo ha quitado, la verdad. Nos dieron quince días para vaciarlo todo, corriendo.»

A finals de febrer, la tècnica de La Marina de Port del Districte de Sants-Monjuïc, es va presentar amb un manyà al local i li va demanar les claus al president de l’entitat, Vicenç Larrocha, que ocupa el càrrec des del 2016.

Es queixa Vicenç: «Les relacions amb els comuns d’Ada Colau han passat de dolentes a inexistents. Un dia ens van comunicar per carta certificada que les condicions per a l’ús del local serien unes altres, condicions inassumibles ja que l’import que cal pagar és massa elevat per a nosaltres. Aquest nou conveni, unilateral i amb clàusules poc raonables, mai no el vam negociar, és més aviat una imposició. Així que, en el fons, vam haver de marxar…».

El regidor del Districte de Sants-Montjuïc és Marc Serra Solé (Barcelona en Comú).

Versions contraposades

«La justificación que nos han dado para sacarnos es que no hacíamos nada. Claro, la veintena de mujeres de la Associació de Puntaires Estrelles Altes y la veintena de miembros del Club d’Escacs La Cadena, que usaban las instalaciones, ya se habían trasladado a las nuevas dependencias municipales de la calle Química inauguradas el año pasado [Servei de dinamització juvenil i Espai veïnal Química]. Todos ellos no pagaban mucho, unos ocho euros por año, pero servía para cubrir algunos gastos. También se reunía en el local de vecinos la Mancomunitat de Propietaris d’Estrelles Altes, ya disuelta, y que también pagaban algo… Total, que nos quedamos solos. Y llegó la pandemia y el estado de alarma [març del 2020], y las actividades se cancelaron», exposa Diego García, emprenyat, estupefacte i atordit per una decisió que considera «injusta».

Informat dels problemes de la gent, Diego li va dir a la tècnic, textual: «Lo que nos habéis hecho es una marranada».

Segons Diego, la tècnic de l’Ajuntament Lídia els va retreure que ja no hi féssim reunions.

Alguns dels set membres de l’Associació de Veïns La Cadena d’Estrelles Altes pertanyen a col·lectius vulnerables per la seva avançada edat. Per temor a contagiar-se del coronavirus no han sortit a recollir signatures. L’Associació està composta, a més de pel president i el vicepresident, per un tresorer i tres vocals.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.