Text: Albert Muro
El passat 11 de març va celebrar-se el plenari mensual al Saló de Plens de la seu del districte de Sants-Montjuïc amb els respectius consellers i conselleres. A l’acte van tractar-se els diversos aspectes anotats a l’ordre del dia, entre els quals hi estava la presentació del nou Pla de Barris del Poble-sec.
L’informe, que ha rebut una inversió d’uns 11 milions d’euros, va ser el primer punt de la jornada. El conseller Marc Serra va exposar la seva gratitud amb el projecte i va destacar que no és una mesura només del Govern, si no que és de tots. Bona prova d’això és que ha comptat amb un procés participatiu ciutadà. En ell s’ha donat veu a més de 400 persones i s’han proposat 300 propostes, el 80% de les quals han estat aprovades o en avaluació.
Les accions incloses dins el Pla de Barris del Poble-Sec s’estructuren en sis blocs ben diferenciats. El primer d’aquests està relacionat amb l’educació i la salut pública. En aquest sentit, es vetllarà per incorporar professionals en centres educatius on es consideri que pot ser adient l’ajut d’aquest perfil social. L’objectiu és potenciar la igualtat d’oportunitats en l’àmbit educatiu.
El segon bloc està relacionat amb els drets socials i l’equitat de gènere. Entre les principals línies d’actuació s’inclouen nous espais de trobada i dinamització a joves i adolescents o el desenvolupament d’espais infantils i familiars per fomentar les habilitats parentals. El que es pretén amb aquestes mesures és apropar a la societat una educació més igualitària, inclusiva i honesta.
En temes d’habitatge, el Pla de Barris vol promoure la rehabilitació i millora de l’accessibilitat als habitatges i la millora de la convivència a les comunitats de veïns i veïnes. Es vol treballar per resoldre problemes estructurals als nuclis veïnals i optimitzar aquells habitatges que es troben en males condicions.
En matèria d’ocupació, els punts establerts aposten especialment per programes que fomenten la formació laboral. També s’inclouen propostes com la regularització d’un nou espai per a la promoció econòmica i la potenciació i digitalització del comerç de proximitat. Tanmateix, està pensat un Programa d’homologació d’estudis cursats a l’estranger.
Els últims punts són, per una banda el d’Espai Públic i Accessibilitat i, per l’altra, Sostenibilitat ambiental. El primer vetllarà per millorar la connexió del barri i els espais de joc infantil. L’últim, per la seva banda, es farà càrrec de promoure la captació d’energia a través de plaques fotovoltaiques i garantirà que a tot veí o veïna la proximitat a un espai climàticament confortable en mesos de calor extrema.