EL DIA S’ESCURÇA

Castanyada 2019 - Alejandro Flores

No entenc la gent que diu que li agrada la tardor. Potser sí que té paisatge i imatges de ciutat que tenen una bona foto, però poc més. Els dies s’escurcen, molt, i al matí sembla que al sol li costa sortir per l’horitzó. I a la tarda, terrible la manca de llum. En contraposició, la natura ens dona fruits de color viu i alegre com son les carabasses, els moniatos, els caquis, sense oblidar les taronges i les mandarines. Aquestes dues últimes van venir de la Xina “només” fa mil anys i mireu com s’han adaptat al clima mediterrani.

Ara que veiem varietats de fruites noves per creuament d’altres, hem de saber que s’ha fet sempre i que els xinesos ja van aconseguir fer taronges de la barreja de l’aranja i la mandarina i els va sortir una fruita una mica amargant però amb el temps es va anar endolcint. Tant les taronges com les mandarines porten dins un magatzem de vitamina C per protegir-nos dels refredats d’aquest temps.

També és temps de collir cireretes d’arboç, tant dolces i toves però de les quals no en podem abusar perquè el sucre que contenen fa que ens maregem com si haguéssim begut vi. I no puc oblidar-me dels bolets, que segons si el final de l’estiu ha estat plujós n’hi haurà molts o pocs si ha estat sec. Molts anys enrere li’n deien “ la carn dels pobres” i no anaven errats doncs és considerable la quantitat de nutrients que contenen.

Ben mirat, potser tots aquests aliments del que he parlat em faran oblidar que es fa fosc molt aviat i que el sol triga a sortir de bon matí.

Esther Pardo i Gimeno. Octubre 2020

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.