L’acomodador: “El Gran Carnaval”

Cartell de "El Gran Carnaval"

Juan Bibian

Aquest va ser l’últim Billy Wilder que vaig descobrir . Es va estrenar 40 anys després de la seva realització. Conserva tota la força i càrrega crítica contra la manipulació dels mitjans de comunicació i el morbo i expectació davant la tragèdia aliena de les masses assedegades de sang. Duríssima i amb un Kirk Douglas extraordinari com aquest  periodista sense escrúpols que treu profit de la situació extrema d’un pobre miner atrapat després d’un ensorrament de la mina. Quasi 70 anys després ens sona, veritat?

Va ser un fracàs en el seu moment malgrat ser una gran pel·lícula. Wilder no va buscar excuses i simplement va argumentar: “Qui dimonis paga 5 euros per veure fins on pot arribar la seva falta d’humanitat i valors “.

El director austríac sabia de què parlava, abans de dirigir pel·lícules i volar als USA va ser periodista de successos a la seva Viena natal, davant la imminent arribada del nazisme.

El periodista que interpreta Kirk Douglas es presentava d’aquesta  manera davant un dels caps dels diaris que volien contractar-lo:

“Senyor Boot, sóc un periodista de 250 dòlars a la setmana. Se’m pot contractar per 50. Conec els diaris per davant i per darrera, de dalt a baix. Sé escriure’ls, publicar-los, imprimir-los, empaquetar-los i vendre’ls. Puc encarregar-me de les grans notícies i de les petites. I, si no hi ha noticies surto al carrer i mossego un gos. Deixem-ho en 45».

Charles Tatum (Kirk Douglas).

Tota una declaració d’intencions.

Després de quasi 30 anys en aquesta estimada revista del nostre barri puc assegurar que als mitjans locals això no funciona així, en absolut.  El veritable periodisme es basa en la veritat, la indagació, la informació, el treball i la integritat, encara que alguns superin amb escreix al cínic i inhumà Charles Tatum.

Tot no val per l’audiència ni el share.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.