Veïnes i veïns de La Marina visiten les instal·lacions rehabilitades del far del Port

Text: Yohany Limpias

El matí del divendres 6 de setembre, una delegació d’un centenar de veïnes i veïnes dels barris de la Marina, entre representants d’entitats i institucions, han estat convidats pel Port de Barcelona en coordinació amb el veí Josep María Pérez, a visitar les instal·lacions rehabilitades del far que havia servit com la casa del faroner. L’acte ha pres una rellevància especial als barris de La Marina, en ser el Port i sobretot el Far un espai que els veïns reivindiquen com a part de la seva història i el fet que a hores d’ara no hi hagi cap activitat que els vinculi.

Ha rebut la delegació Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona – abans havia estat alcaldessa de Sant Cugat del Vallès- qui ha posat en valor el “testimoni dels veïns i veïnes d’un passat i un paisatge que van haver de sacrificar per tal de cedir-lo al Port, que ha generat molta riquesa per a la ciutat”. L’activitat d’avui, ha dit Conesa, “pot ser compartida (repetida) i el repte és mirar cap al futur sense perdre la memòria del passat. Hem de tenir aquests llaços de col·laboració i fer possible que el vincle no es perdi malgrat que l’espai s’hagi transformat”.

Al torn dels veïns del Barri han parlat Josep María Pérez, qui ha ressaltat l’element identitari que representa “la Farola” pel veïnat. A la seva intervenció ha dedicat un poema a la verge Marinera, patrona de Cases Barates (llegiu-lo a sota). Adolf Romagosa, extreballador del Port, ha esmentat el fet que fa tres anys s’hagi recuperat el Passeig de la Verge del Carmen en barca i Julio Baños, cronista i testimoni viu de l’època, ha remarcat la significació que ha tingut aquesta zona pel veïnat: “Els meus records són dels camps, els pescadors i la diversió de la canalla i les famílies en la platja més propera que llavors teníem i l’escassetat i solidaritat en què vivíem”.

Però si hi ha hagut emoció, ha estat sobretot durant el moment de la visita a les instal·lacions, totalment rehabilitades i que ara acull una exposició amb la història de la transformació de l’espai. Molts veïns van reviure els seus records d’infantesa: “Amb 12 anys, ens banyàvem a la platja i després anaven al llac a treure’ns la sal”, diu el Pedro Garcia, veí del Polvorí, “amb la meva família teníem un hort i anàvem entre nenes a la platja, també recordo un merendero, eren anys que amb poca cosa ens ho passàvem molt bé”, segueix la Maria Rosa.

Similar ha estat l’experiència de Rosa Oller: “vaig néixer a Sants i La Marina mai m’ha estat un lloc llunyà per mi. A casa meva, tot i que vivíem a Barcelona, érem pagesos, curiosament teníem terres a la Marina i ara em fa molta ràbia perquè no sabria recordar on era exactament el camp”. “Aquí venia jo quan era petit, dels 6 als 10 anys, durant els 3 mesos de vacances d’estiu, amb el meu pare, que era pescador. Estic emocionat perquè feia temps que no venia i em porta molts records, fins i tot tenia una novia”, és l’opinió de Diego Garcia, i li fa costat en Paco, tots dos s’emocionen en parlar-ne.

També van arribar-hi veïns que ja no viuen a La Marina però que hi mantenen contacte, és el cas d’Antonio Pérez, de 74 anys i nascut a Casantúnez: “Ens reunim periòdicament amb els amics del barri i ens hem apuntat perquè per nosaltres són records inesborrables, com a prova l’amistat que tenim de més de 70 anys”. Estrella Bron, veïna de 81 anys, encara hi viu on va néixer, després de fer la visita la trobem asseguda en un banc. Quan li pregunto què li sembla la iniciativa, respon: “Jo vaig néixer aquí i vivia molt millor abans, això de la recuperació em sembla molt bé però francament ho trobo difícil, haureu de treballar molt però tant de bo ho aconseguiu”.

L’altra cara dels visitants eren joves que desconeixien aquest tros d’història: “Tot el que estic sentint és nou, no sabia que els veïns havien tingut una platja i em sembla molt important que no s’oblidi”, deia la Georgina Anglès, veïna que no arriba als 20 anys i hi coincidia en Samuel Ramos, veí jove del Polvorí: “no coneixia aquesta zona i crec que estaria bé recuperar-la per al barri”.

Representació veïnal i institucional

Entre el centenar de persones convidades a participar de la visita hi era el regidor del Districte, Marc Serra, qui ha reconegut “la bona feina que es pot arribar a fer quan es treballa en col·laboració entre institucions i veïnat”. Des de l’Ajuntament, ha dit, “volem donar continuïtat en aquesta tasca amb l’objectiu de reparar una mica el deute històric que la ciutat té amb els barris de la Marina. No obstant això, però, “hem de tenir en compte les restriccions i limitacions pròpies de l’espai en ser una zona d’alta seguretat i d’elements inflamables, on a més hi ha la duana”. “Per tant no ens podem imaginar un espai obert permanentment al barri però sí que es podria obrir de forma puntual i de manera organitzada i coordinada”, ha assegurat l’autoritat. Aquesta serà una de les apostes de la continuació del Pla de barris. Ara que el lloc està rehabilitat es vol posar les bases per establir la coordinació en l’àmbit educatiu o cultural, de cara al veïnat, segons declaracions de Xitlali Hernández, Cap del Pla de Barris de la Marina. 

Altra política, l’arquitecte Maria Buhigas, regidora d’Esquerra a l’Ajuntament es referia així: “Per la majoria de la ciutat encara hi ha molts espais desconeguts al Port i es poden trobar mecanismes per fer-ho més permeable, per mi és una gran oportunitat i he vist un veïnat i associacions molt compromeses i participatives”. Sergi Sarri, del Partit Demòcrata plantejava: “És una oportunitat per reflexionar sobre quin barri volem, cap on volem anar i treballar per fer-ho possible. És un camí llarg perquè hi ha molts actors i administracions, i s’han d’intentar unir molts interessos, però si tots tenim clar que volem que els veïns de la Marina, tard o d’hora, arribin caminant des del passeig de la Zona Franca al Far del Llobregat i puguin veure el mar, crec que farem un gran pas endavant”.

La representació veïnal va aplegar entitats i associacions diverses. Fernando Abat, president de Sant Cristòfol ressaltava la importància de l’acte i el  fet que “es faci amb participació ciutadana”. També destacava la visita, Abdó Florencio, de Plus Ultra: “És un bon espai i està ben rehabilitat, seria molt bo que els infants i adolescents del barri poguessin visitar-lo i conèixer un tros de la nostra història”. En la mateixa línia es referia la Rosalia Fernández, de Can Clos i el Pedro Garcia, de El Polvorí.

Altres entitats que també han participat de l’acte són l’Associació de Comerciants de la Marina, la Coordinadora de veïns i de Comerciantes, el Centre Cultural Estrelles Altes, els Artistes de La Marina, Folk Montjuïc, Òmnium Cultural, l’ANC, entre moltes altres. A l’acte també hi va havia representació dels consellers de barri, dels Comuns, Ancor Mesa i Jaume Gaixes i d’Esquerra Republicana, Lourdes Vidrier i Josep Pérez, a més de la representació de l’empresa  Aigües de Barcelona, amb delegat de zona, Sergi Diette

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.