Les entitats de la Marina comencen a definir els usos dels nous locals del carrer Química

Veïns i entitats participen a la primera sessió per definir els usos dels locals

Dimarts 14 de novembre, una quinzena d’associacions van participar en la primera sessió participativa per definir la gestió i els usos dels futurs locals del carrer Química. La reunió, celebrada a la Biblioteca Francesc Candel, va servir com a presentació de les futures trobades i per exposar el funcionament d’aquestes. Al llarg de les sessions, les entitats hauran de treballar plegades per donar forma al projecte comunitari impulsat pel Districte de Sants-Montjuïc, i que s’emmarca en les mesures del Pla de Barris.

Pérez subratllava la importància d’aquestes sessions participatives, ja que reconeixia que les entitats del barri no estan habituades a funcionar d’aquesta manera. “La gent té por perquè haurà de compartir un espai, i no està acostumada”, apuntava a la reunió. Per aquest motiu, les sessions estaran moderades i dinamitzades per la cooperativa Bara Bara Dinamització, que ha treballat anteriorment en altres projectes similars.

Igualment, el projecte encara és verd, ja que encara queda per definir quines entitats se sumaran al projecte i, de fet, com serà aquest mateix. Per la primera trobada, es van convidar un seguit d’entitats i col·lectius; alguns, que necessiten un espai en l’actualitat i, altres, que estan acostumats a funcionar com a punt de trobada de joves, com l’Ateneu Engranatge o l’Espai Jove La Bàscula.

Va ser així, ja que un dels locals anirà destinat a joves, mentre l’altre –que queda més a prop de la Plaça de les Matemàtiques– acollirà entitats, veïns i gent gran. Encara que el segon espai sigui una mica més gran –400 m2 vers els 350 de l’altre–, els dos locals son força similars. Es trobaran en una planta baixa, totalment accessible, que es dividirà en espais més grans o més petits amb portes corredisses, segons convingui. A la planta de dalt, s’instal·laran una sèrie d’armaris on les entitats podran deixar el seu material, i també s’hi ubicaran els despatxos.

No serà un hotel d’entitats

Tot i el desig d’algunes entitats de disposar d’un edifici amb espais privats per a cada organització, aquest projecte va més enllà d’aquesta premissa. Com es tracta d’un projecte comunitari, les dinamitzadores avisaven que l’objectiu era deixar de pensar d’una manera individualista en què cada una de les entitats va per lliure, i “passar a treballar plegats”.

“Treballar de manera comunitària enriqueix”, defensava Esther Pérez, ja que aquest espai permetrà que s’organitzin activitats tant quotidianes com puntuals, fruit de les sinergies entre les associacions integrants del projecte. “Quan hi ha una entitat fent una activitat i hi ha un local ocupat dia sí, dia també, la gent ho agraeix, perquè coneix més aquestes entitats” i, per tant, és més probable que s’hi acabin sumant.

Per això, les dinamitzadores busquen que es produeixi un efecte multiplicador gràcies a aquest projecte, que és novetat al barri. “Volem que no es quedi en una acció petita com a entitat, sinó que tingui una repercussió àmplia en el veïnat”. Així, les entitats hauran de treballar de manera conjunta per arribar a més gent o donar-se suport, fent que el local tingui vida per si mateix.

Sobre la gestió dels locals, el Districte de Sants-Montjuïc proposa una cogestió, ja que, a banda de les entitats que ocupessin l’espai, algú extern s’hauria de preocupar del manteniment, per obrir i tancar les portes diàriament. A més, caldrà definir els horaris i saber com es coordinaran totes les entitats, però “no volem que ho gestioni algú de fora”, deia Pérez.

S’acosten mesos de feina

A patir d’ara, la feina serà de les pròpies entitats. Hauran de treballar unes preguntes amb la ment orientada cap enfora, obrint horitzons. Per exemple, “què volen com a col·lectiu pel barri, què faran per aconseguir el que volen, i què passarà quan ho tinguin”. Les propostes es recolliran en les diferents sessions participatives, en què es treballarà en grup per trobar el consens. La propera serà el dijous 11 de gener a la sala 6 del Centre Cívic Casa del Rellotge, i encara hi haurà més trobades fins la primavera. L’obertura dels equipaments es produiria al novembre de 2018, com a molt tard, ja que les obres de condicionament acabarien a finals d’estiu.

Igualment, la consellera va voler remarcar que el projecte “no està tancat” i que “està obert a que altres entitats s’hi sumin”. Fins i tot, un cop estiguin funcionant els locals, altres associacions s’hi podran sumar si s’ajusten al projecte i sempre amb el consens de totes les entitats. I és que, en tractar-se d’un projecte comunitari, totes les entitats vinculades tindran el nivell de ser protagonistes i podran prendre decisions de manera col·legiada i conjunta.

D’entre els assistents, Vicenç Larrotcha, president de l’AVV d’Estrelles Altes, va mostrar el seu desacord amb el projecte, ja que l’associació hagués preferit “un casal de gent gran, però no ha pogut ser”. Igualment, va considerar positiu que l’espai s’orienti a la gent jove i a les entitats. D’altra banda, el grup Folk Montjuïc va considerar molt oportuna la planificació d’usos dels nous locals, ja que actualment tenen repartit el material per totes les cases dels integrants, i això els solucionarà grans problemes de logística.2

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.