L’Antonio Cañas i l’Estanc de Port

Després de molts anys he tornat a entrar a l’Estanc del Barri Vell de Port. És just davant del Bar del Iberia. Fa molts anys, quasi a la porta hi havia una font. Sembla que amb el pas del temps els paisatges semblen més buits, més uniformes. No és el cas de l’estanc. Han picat l’arrebossat de la façana i es veu la pedra. Com a l’origen. Pujo els tres esglaons i a dins, darrere el taulell hi ha l’Antonio, quarta generació d’estanquers del barri, te cinquanta tres anys i diu que li agrada viure, i encara que  treballa de dilluns a dissabte quant te temps llegeix i fa esport i el passa amb la familia.

Fes-nos cinc cèntims de la història de l’estanc

El meu besavi Josep Chavarria va comprar l’estanc a una família de pagesos de Sans que ja hi tenia la botiga, un hortet i alguns animals l’any 1920. Es va vendre la bodega que tenia al carrer Nou de la Rambla perquè no volia que les seves filles creixessin en aquell lloc i va venir al Port. Era un home emprenedor i va augmentar el negoci, hi venien queviures i també oli a granel.  Ell mateix, anava a buscar els farcells de tabac al magatzem de la Via Laietana amb el seu cavall. Amb el temps, va construir un edifici on hi ha viscut tota la família al llarg dels anys.

Ja no vens segells veritat?

Algun si encara. Només per a algun petit taller que els vol per enviar publicitat. El que tampoc venc son mistos. Abans la gent se’ls enduia en paquets molt grossos, sobre tot els que vivien a les barraques de les banderes que baixaven aquí a comprar Ara ningú no encén foc amb cerilles .

Tampoc no vens cassoles ni porrons com fa anys.

No a l’estanc no hi ha res d’això ja. S’ha substituït per les loteries i la premsa, encara que també se’n ven poca. Hi ha molta premsa gratuïta i els bars també la ofereixen i la gent sembla que llegeix menys en paper

Quins son els teus clients?

Fins fa poc, hem tingut clients fumadors experimentats , fumadors de pipa o de puros, però ara, on te’l fumes un puro? A casa no els agrada perquè diuen que fa pudor, doncs t’has d’esperar a tenir vacances per gaudir de les tres hores que tens per endavant i poder ser en una terrassa mentre fas un parell o tres consumicions. A rel de la crisi, s’ha començat a fumar tabac d’embolicar. Surt més econòmic i es fuma menys però en un paquet, encara que sembla que n’hi ha molt, en realitat és com una mousse, està inflat i fa més volum i això és el que fumen sobretot els joves.

Com veus el barri des d’aquí?

El barri de Port ha perdut molt de l’encant que tenia. Han marxat molts veïns i hi queda poca gent d’abans. Ara hi ha molt habitatge social i pisos vells. I els edificis nous que han fet, no disposen de botigues a les plantes, el que fa que el barri estigui molt tranquil però que el veïns dels voltants no hi vinguin perquè no hi ha oferta comercial, ni tampoc caixes ni bancs.

Per sort, queden els restaurants  i amb la renovació del Bar Iberia s’hi ha notat que hi tornen alguns veïns

Llavors actualment, viure al barri de Port te alguns inconvenients?

Encara que hi estiguem molt tranquils i al darrere mateix hi hagi la muntanya, hi falten serveis i t’has de desplaçar per a tot. Han desaparegut tots els petits tallers que hi havia, que abans passaven de pares a fill. Ara, al faltar els pares s’ha acabat, entre d’altres coses perquè no poden competir amb les grans empreses i han de tancar.

Perquè ha quedat tant solitari el barri que abans era el cor de la Marina?

Doncs, a part del que ja t’he dit, també hi falten els camioners que hi passaven per anar al port i paraven si els faltava alguna cosa; també es nota molt que han baixat les visites al cementiri. Encara que fos per tot-sants, el barri s’omplia de gent i ara sembla que ja no hi va gairebé ningú.

Però el que es nota molt és que l’equip del barri, el Iberia, ha baixat de categoria i el camp de futbol, tant maco que és ara, no s’omple mai i abans amb el camps molt pitjor, era sempre ple.

El que trobo pitjor de tot, és el tancament de l’escola parroquial. La més antiga de tot el barri, on hi hem anat tots. Des que van marxar el nens, això ja no és el que era. Amb tants com en hi ha a la Marina, sembla mentida que no s’obri l’escola. Les famílies es desplaçarien igual que ho fan a d’altres llocs.  Al pas que anem, pot ser que un dia acabi tancant l’església per manca de feligresos i d’utilització.

Encara vens caliquenyos? 

Si, de tant en tant, encara tinc clients per això, com també de toscanos o les faries, que semblava tabac de vells, però si son fumadors encara que siguin joves en compren. Això ho fumaven els conductors de serveis, com ara els camions de la brossa, quan venien a llençar-la aquí a la muntanya i es prenien la barreja al bar. Però ara no es pot fumar conduint

Per últim, tu fumes?

Quan soc de festa. M’agrada fumar gaudint de fer-ho, però per fumar puros, haig d’estar de vacances si no, no puc.

Me’n vaig de l’estanc de Port deixant l’Antonio darrere el mateix  taulell dels seus avant-passats, amb el record del temps passat que per un moment hem fet present i amb l’esperança d’arribar a veure el renaixement del meu Barri Vell de Port.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.