Refredat o grip?

El refredat és la infecció vírica respiratòria més estesa. El seu període d’incubació és de 48 a 72 hores. Molt poques persones escapen a aquesta malaltia i la majoria pateix diverses infeccions l’any. Així, s’estima que els adults pateixen de dos a cinc refredats a l’any i els nens una mitjana de quatre a deu.

Si es tenen en compte aquestes xifres i suposant que cada habitant pateix només una mitjana de dos refredats anuals, per a una població com l’espanyola, amb 40 milions d’habitants, suposaria un total de 80 milions de refredats a l’any al nostre país.

grip

Recomanacions per alleujar els símptomes del refredat:

Abstenir-se d’utilitzar antibiòtics. Poden generar resistències que impedirien que els antibiòtics actuen si són necessaris en una altra infecció posterior. No hem d’oblidar que els antibiòtics combaten els bacteris, però no els virus. Els refredats són infeccions causades per virus.

Ingestió d’abundants líquids. Mantenen la hidratació i estimulen les secrecions de les mucoses, que són la primera línia de defensa contra la infecció. Produeix una defensa física, facilitant l’eliminació de virus i bacteris a través de les secrecions. Es recomanen especialment begudes calentes i amb sabor (brous, infusions, sopes).

Rentar-se les mans amb freqüència i no tocar-se sovint els ulls o el nas. Evita el contagi. Al sonar el nas, esternudar o tossir, tenim contacte amb gèrmens i després toquem tot tipus d’objectes i persones. Les mucositats ajuden a la transmissió de gèrmens. Després ens toquem els ulls que estan comunicats amb el nas per la via lacrimonasal.

Mantenir un bon estat general de salut. Gaudir d’una dieta equilibrada, ingerint major quantitat de fruites i verdures i practicar esport amb regularitat. Augmenta la resistència al contagi. En el cas de contagi, disminueix el risc de complicacions associades al procés catarral.

Practicar inhalacions aromàtiques (mentol i eucaliptus). Alleuja els símptomes, augmenta la secreció de la mucosa i facilita el pas de l’aire a través dels sins nasals. S’aconsegueix també una acció expectorant. S’ha demostrat l’efecte beneficiós del mentol, que proporciona alleugeriment als símptomes respiratoris.

Utilitzar humidificadors per l’ambient. Facilita l’excreció de la mucositat.

Emprar mocadors de paper. Evita el contagi.

Prendre un bany calent. Afavoreix la descongestió nasal.

Protegir-se contra el fred. El sistema immune es centra únicament en combatre el refredat i no desplaça energia per evitar el fred.

Fer gàrgares amb aigua salada. Alleuja la gola irritada.

Evitar l’alcohol i el tabac. El sistema immune respon millor així al tractament simptomàtic.

Fugir dels espais tancats on s’agrupa molta gent. Pot evitar el contagi del virus, així en llocs com els serveis d’urgències o les sales d’espera dels centres de salut són un lloc molt freqüent de contagi.

 

Equip mèdic CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.