El malestar a la feina, una tendència a l’alça

El mes d’octubre la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental va fer èmfasi en el creixent augment de demanda en salut mental, remarcant indicadors com l’augment de psicofàrmacs especialment ansiolítics i l’augment de baixes laborals derivades de trastorns mentals com la depressió i els trastorns d’ansietat. Per aquest motiu, vull aprofitar aquestes línies i convidar al lector/a a fer una reflexió individual sobre què és el malestar a la feina i com el podem gestionar?

Existeixen diverses causes vinculades al malestar la feina, que intentaré resumir per facilitar la seva identificació. D’una banda, les causes vinculades a les funcions específiques del treballador/a, com seria, patir un alt nivell d’exigència, riscos inherents a l’execució de la tasca professional, monotonia o realitzar tasques repetitives.

En segon lloc, podem detectar les causes vinculades a l’organització del treball, com la inestabilitat de contractes, la manca de personal, o tenir les funcions i objectius poc definits…

El tercer gran grup és el de les causes vinculades a les relacions laborals, és en aquest grup on hi ha una major demanda d’ajuda als centres sanitaris. Així com també, estan les causes vinculades a l’entorn físic i a la tecnologia (ambient de treball incòmode, poc il·luminat…), i les causes socioeconòmiques.  

Un malestar sostingut en el temps en algunes d’aquestes causes, pot acabar derivant en una afectació emocional i generar un desequilibri entre la vida personal i la vida laboral.

Un cop podem identificar quines causes poden estar generant malestar a la feina, un segon pas podria ser valorar quines opcions de millora tenim que estiguin al nostre abast. Garantint, al mateix temps, que mantenim aquelles activitats que ens generen benestar sostingudes al llarg del temps, com son l’activitat física, activitats d’oci, hàbits saludables, aquell conjunt d’activitats que semblen simples però no son senzilles de mantenir quan sentim malestar emocional.

Poder abordar el malestar emocional quan s’inicia és la millor eina preventiva per als trastorns mentals que tenim com a societat.

Per últim, no vull oblidar-me d’esmentar alguns recursos específics que tenim al barri per poder acompanyar-nos a la gestió del malestar a la feina: A la Marina ens Cuidem, Barcelona Activa o els grups de malestar a la feina que es gestionen des d’ambdós CAPs del barri.

Ester Callado Español
Psicòloga Referent de Benestar Emocional i Comunitària CAP Doctor Carles Ribas