Amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i la salut de les comunitats, els Centres d’Atenció Primària ofereixen més enllà de la prescripció de serveis mèdics, eines i alternatives per tractar problemes de salut i malestars emocionals dintre d’un enfocament integral de les persones.
Estem parlant del Programa de Prescripció Social i Salut, mitjançant el qual un professional de la salut i un usuari identifiquen conjuntament activitats de la comunitat per millorar la seva salut i el seu benestar.
Es tracta d’un programa que ofereix alternatives a la medicalització dels malestars de la vida quotidiana, augmenta els llaços socials de persones amb risc d’aïllament social o sentiment de solitud, promou estils de vida saludables per controlar o reduir el risc de patir malalties cròniques i millora el benestar emocional i la qualitat de vida de les persones mitjançant la participació dels usuaris en activitats de la comunitat.
La Prescripció Social s’integra als Centres d’Atenció Primària mitjançant un enfocament multidisciplinari que implica a tots els professionals del centre. A la consulta i valorant el benestar físic, mental i social de la persona, s’identifiquen les necessitats individuals dels usuaris i es deriven als recursos o actius adequats de la comunitat.
El programa augmenta els llaços socials de persones amb risc d’aïllament o sentiment de solitud, promou estils de vida saludables i millora la qualitat de vida mitjançant la participació en activitats de la comunitat
Contrastant amb la prescripció tradicional de medicaments, la prescripció social implica una recepta on es recomanen activitats amb programes que engloben aspectes biopsicosocials de la persona: activitat física i exercici, tallers d’hàbits saludables, sessions pel maneig de l’estrès i l’ansietat, grups de suport a persones amb malalties cròniques, activitats recreatives a l’aire lliure, aules de salut per a gent gran, tallers de teatre, treballs manuals, dansa, expressió corporal, caminades… entre d’altres.
Des del Centre d’Atenció Primària es mantenen vincles i aliances amb els diferents actius del barri (associacions, centres cívics, taules de salut…) coordinant la derivació dels usuaris, garantint un accés equitatiu als recursos/serveis comunitaris i participant activament en algunes de les activitats.
Finalment, cal remarcar que la prescripció social reconeix que la salut no només es tracta d’absència de malaltia, sinó del benestar físic, mental i social de les persones. Si penses que pots beneficiar-te d’aquest programa posat en contacte amb el teu professional de salut, junts podreu triar activitats de la comunitat que més s’ajustin a les teves necessitats.
Montserrat Martínez / Edurne Elizalde Infermeres CAP La Marina