Tu decideixes, però fes-nos-ho saber!

Ana Gonzalo Voltas

CAP La Marina

“Si mai quedo en coma, no vull continuar connectat a una màquina per respirar”

“Quan m’arribi el dia, desitjo poder morir a casa i no a un hospital”

Sovint tenim clar quin tipus d’atenció sanitària volem rebre en moments crítics de la nostra vida i acostumem a expressar-ho a la família o amics de confiança. No obstant això, no sempre les nostres preferències coincideixen amb les del nostre cercle més proper i potser, fins i tot, tampoc es corresponen amb les de l’equip sanitari que ens ha de tractar.

Afortunadament, gràcies a la Llei 21/2000, tenim a l’abast el document de voluntats anticipades (DVA) que ens permet deixar per escrit els nostres desitjos per tal que puguin ser tinguts en compte quan no ens trobem en disposició d’expressar-nos. En el DVA, a part de qüestions mèdiques, també s’hi poden fer constar voluntats sobre l’eutanàsia, donació d’òrgans o del cos a la ciència o sobre les preferències del funeral (enterrament vs. incineració).

El DVA va dirigit a les persones responsables de les vostres cures i el pot emplenar qualsevol persona major d’edat que gaudeixi de plenes facultats mentals. És important saber que aquest document es pot entregar en qualsevol moment de la vida i que, de fet, és preferible haver-lo fet temps abans d’arribar a una situació crítica o de final de vida. Ja és sabut que les presses no són bones conselleres, per tant, tot el que hàgim pogut reflexionar prèviament, ens permetrà enllestir les gestions necessàries des de la calma i això aportarà certa tranquil·litat.

La finalitat d’aquest document és permetre, d’una banda, l’exercici del dret de l’autonomia del pacient, participant activament de la presa de decisions que l’afecten directament, i, d’altra banda, proporcionar més seguretat als professionals sanitaris a l’hora de respectar les decisions del mateix pacient.

A la pàgina web de la Generalitat podeu trobar la documentació necessària per dur-ho a terme, així com un document orientatiu que us pot ajudar a reflexionar i a redactar el vostre document personalitzat. Un cop tingueu complimentat el DVA, l’haureu de validar i ho podeu fer de dues maneres: davant d’un notari o bé davant de tres testimonis (dos dels testimonis no han de tenir relació de parentiu fins a segon grau ni tampoc vinculació patrimonial amb el sol·licitant). Si és necessari, des del centre de salut, us podem orientar al respecte.

Finalment, el document validat l’haureu d’entregar a algun dels vostres referents sanitaris del CAP per tal que pugui ser inclòs en la vostra història clínica i al Registre de Voluntats anticipades. No obstant això, per circumstàncies de la vida pot passar que amb el temps canviem d’opinió i que, per tant, les nostres voluntats variïn.  Doncs heu de saber que sou lliures de modificar o de revocar el DVA en qualsevol moment, sempre que conserveu les facultats mentals.

Ara que coneixeu el procediment: converseu amb la família i amics, reflexioneu, decidiu i sobretot feu-nos saber quines són les vostres preferències.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.