“L’esperança de vida a la Barcelona pobra és fins a 11 anys menor que a la Barcelona rica”. Això deia el titular d’un article d’El Periódico el 2014, ara fa 8 anys, temps en què han passat moltes coses, entre elles una pandèmia mundial. Aquest article es basava en un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona realitzat mitjançant 6 determinants de salut que comparaven la qualitat de vida i l’estat de salut de les persones que vivien a 73 barris de Barcelona.
Segons l’article 48 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li asseguri, així com a la seva família, la salut i el benestar, i en especial l’alimentació, el vestit, l’habitatge, l’assistència mèdica i els serveis socials necessaris”. Els drets humans ja ens parlen de salut: la salut és un dret, una necessitat bàsica per a la vida. Però què és això de salut? Què garanteix la salut?
Els determinants de salut són el conjunt de factors personals, socials, econòmics i ambientals que condicionen l’estat de salut i el benestar individual i col·lectiu d’una comunitat. Les condicions de vida, la feina, la xarxa d’actius socials del barri, el clima, el nivell socioeconòmic, el gènere; tot això, entre moltes altres coses presents al nostre imaginari i al nostre dia a dia, són els determinants de salut. El barri on vius, com explicava l’article que al principi esmentàvem, és determinant fins al punt d’afectar, de manera més o menys directa, la teva esperança de vida. La distribució de mortalitat per barris és un indicador més de la desigualtat present.
Amb la pandèmia la salut i el sistema sanitari s’han posat al centre de totes les converses, però realment sempre han estat al centre de tot. L’estat de salut d’una població no es mesura únicament amb el nombre d’hospitals, de CAPs, de test d’antígens o de vacunes; és per això que una persona de Pedralbes viu més anys que una persona de la Marina.
Això no ha fet res més que posar-se de manifest durant la pandèmia, com explica el darrer Informe de Salut de Barcelona el 2020. Les dades de fa 8 anys no han millorat.
Salut no és només absència de malaltia, és també arribar a final de mes. És poder descansar, és tenir temps per fer esport. Poder passejar per una ciutat amb espais verds, rebre suport per descansar de la cura del teu familiar malalt. Salut és no haver de dependre de la parella que et maltracta, no ser identificada pel carrer únicament pel teu aspecte o pel color de la teva pell, és poder ajuntar-te amb les persones que et cuiden. Salut és també cuidar i ser cuidada.
La nostra salut depèn de les garanties d’una vida digna per a tots i totes.
____________________________
Paula Fernández Caparrós
Resident de Medicina Familiar i Comunitària al CAP Dr Carles Ribas