Conviure amb els virus

Probablement has sentit a parlar del microbioma humà, la col·lecció de microorganismes com bacteris, virus i fongs amb què compartim el nostre cos, inclosa la pell i el microbioma intestinal. Però, quant saps sobre el “viroma”? És la suma de tots els virus dins del nostre cos, que es troben a cada teixit, des de la nostra sang fins al nostre cervell, i fins i tot entreteixits al codi genètic dins de les nostres cèl·lules. Els virus són els organismes més enumerats de la Terra. Si bé es creu que tenim aproximadament la mateixa quantitat de cèl·lules bacterianes que cèl·lules humanes al nostre cos (al voltant de 37 bilions), probablement tinguem almenys 10 vegades més partícules de virus. Molts d’aquests virus estan involucrats en processos corporals essencials, formant part del nostre ecosistema intern.

Patògens o no?

És conegut que bacteris, virus i fongs viuen al nostre cos i són beneficiosos per la salut. Ara bé, en determinades circumstàncies, poden passar de viure en benefici mutu, el que es denomina sapròfits, a causar malaltia el que es denomina patògens.

Mala reputació?

Tot i això, els virus sovint tenen una mala reputació, perquè és evident que tenen efectes nocius i que causen malalties com la SIDA, l’Ebola, la varicel·la i, per descomptat, la COVID-19. De fet, tenim molt poca comprensió de com la majoria dels virus afecten els humans. Podria haver-hi més de 320.000 virus diferents que infectin els mamífers, molts dels quals són inofensius, mentre que alguns podrien proporcionar-nos beneficis. Per exemple, alguns virus anomenats bacteriòfags ataquen els bacteris al nostre cos i, per tant, tenen un paper crucial en la regulació del nostre microbioma sobre tot intestinal.

Bona reputació

Els virus també semblen ser importants en la regulació del nostre sistema immunitari. Molts investigadors sospiten que els virus tenen un paper rellevant en el manteniment del ‘to immunològic’ en els éssers humans (és a dir, un sistema immunitari està llest per respondre als patògens que no és hiperactiu o insuficientment actiu), encara que la identitat i el paper de virus específics és poc conegut.

Amb això no es tracta de negar els efectes nocius d’alguns virus i els devastadors impactes que poden tenir a la vida de les persones. Molts virus són clarament molt perjudicials per a nosaltres, aquí tenim l’exemple de la COVID.

Tenim encara molt poca comprensió de com la majoria dels virus afecten els humans. Com conclou Sato: “A l’actual pandèmia de covid-19, moltes persones veuen els virus simplement com ‘l’enemic’, però necessitem comprendre millor els possibles aspectes de promoció de la salut del nostre viroma humà”

_________________

CAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.