Perjudica a la nostra salut el consum d’oli de palma?

Segur que alguna vegada has sentit parlar que l’oli de palma no és saludable. Però realment sabem què és, en quins productes el podem trobar o quins efectes té sobre el nostre organisme?

L’oli de palma és un dels greixos vegetals que més es consumeix arreu del món i alhora és dels més perjudicials per a la salut cardiovascular. S’obté del fruit de la palmera Elaeis Guineensis, originària d’Àfrica, tot i que actualment també existeixen cultius a Amèrica del Sud i al Sud-est Asiàtic. La major producció d’oli de palma es duu a terme al sud-est asiàtic, i és la principal causa de desforestació als boscos tropicals de Malàisia i Indonesia. 

A Espanya, l’oli de palma no es comercialitza en ampolles, però està present en molts productes processats i envasats que tenim al nostre abast als supermercats.  En ocasions ens podem trobar amb etiquetes de productes on figuri a la llista d’ingredients “oli vegetal” sense especificar, i amb molta probabilitat serà oli de palma. Actualment, la normativa europea sobre l’etiquetatge exigeix que s’especifiquin tots els ingredients sense ocultar-ne cap sota conceptes generals. Però la realitat és que tots dos models d’etiquetatge conviuen als supermercats. 

L’ús de l’oli de palma és en la seva majoria alimentari, així doncs, trobem aquest greix en productes processats i ultra-processats com les cremes per untar (crema de cacau, margarines…), plats precuinats, snacks, pastissos, galetes, brioxeria industrial, patates xips, salses, sopes instantànies, etc. A més a més, també s’utilitzen per a l’alimentació animal (pinsos), la indústria cosmètica, productes de neteja, sabons i per a la producció de biodièsel. 

Les malalties cardiovasculars (hipertensió arterial, diabetis mellitus…) suposen la primera causa de mort prematura al món segons la OMS. Una dieta poc saludable i una quantitat elevada de greixos saturats s’associen amb alteracions del metabolisme de les lipoproteïnes. D’aquesta manera, l’oli de palma, ric en greixos saturats, augmenta els nivells de colesterol més que qualsevol altre greix, i en concret augmenta el colesterol “dolent” (LDLc). En conseqüència, fa augmentar el risc de malaltia coronària i el risc de mortalitat. 

Recentment s’ha publicat una noticia sobre un estudi que afirmava que l’àcid palmític, un àcid gras present en l’oli de palma, augmenta el risc de propagació del càncer (metàstasi). D’altres estudis evidencien que quan l’oli de palma s’escalfa a més de 200ºC, allibera productes que es cataloguen com a cancerígens. Això ens fa comprendre que la dieta i el càncer estan estretament vinculats, ja que una dieta amb alt contingut de greixos saturats augmenta el risc de patir alguns tipus de càncer, com el de mama, de pròstata i de còlon. 

Tot i ser tan perjudicial per a la salut, se segueix produint i consumint de manera habitual en el dia a dia de tots nosaltres. L’èxit de l’oli de palma es deu a que és un dels olis més econòmics de produir. També hi influeix el fet de què és dels únics olis vegetals que es conserva en estat sòlid a temperatura ambient. A més, degut a les seves propietats, evita que l’aliment es deteriori visualment (en menjars preparats i que es cuinaran fregits).

Queda clar que l’ús de l’oli de palma es nociu i perjudicial per a la salut, però què podem fer per evitar-ne el seu consum? 

  • Limitar el consum d’aliments processats
  • Substituir oli de palma per altres olis vegetals saludables (oli d’oliva o de gira-sol)
  • Llegir detingudament les etiquetes dels productes que comprem. Actualment existeixen al nostre abast aplicacions mòbils que ens ajuden a identificar més fàcilment els ingredients i additius que contenen els productes, com ara El CoCo o Yuka. El funcionament d’ambdues aplicacions és molt similar, només cal escanejar el codi de barres i obtindrem un llistat dels ingredients, beneficis i alertes sobre el producte que volem comprar o consumir. 

Portar una dieta variada i equilibrada, evitar consum de tòxics i fer activitat física moderada regularment son la clau per a portar un estil de vida saludable.

Anna De Fuentes

Infermera del CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.