Consells dietètics per a persones amb tractament Anticoagulant oral (AO)

Els AO són medicaments que fan que la sang trigui més temps a coagular, per tal d’evitar la trombosi i / o l’embòlia. És per aquest motiu que la major complicació dels anticoagulants és l’hemorràgia. Els AO més utilitzats a Espanya són: acenocumarol (Sintrom ®), i la warfarina (Aldocumar®).

L’alimentació que s’ha de seguir quan es prenen medicaments AO és un tema de gran interès per a les persones que els prenen i també pels seus familiars.

Sovint a la consulta d’Infermeria al CAP se’ns consulta aquest tema. Ara aquí donarem algunes pautes generals, tot i que sempre caldrà tenir en compte la individualitat de cada persona.

Podem trobar aliments que tenen l’efecte d’”espessir” la sang (pel seu alt contingut en vitamina K) com són les verdures: els espinacs, la col, col de Brussel·les, coliflor, bròquil, faves, naps, bledes, créixens , carxofes, endívies, bledes.

Són també rics en vitamina K, tot i que menys: els pèsols, enciams, llegums, espàrrecs, api, tomàquet verd, mongetes, el blat de moro, albergínies, xampinyons, pebrots, patates, pastanagues, cogombres i la soja.

Pel que fa a les carns, són rics especialment en factors de coagulació els menuts, el fetge i els ronyons.

A la banda oposada tenim aliments que potencien l’efecte anticoagulant del medicament, és a dir, “tornen més líquida la sang”. Un bon exemple són els cítrics. La taronja, la llimona, llima, aranja, així com el suc d’aquestes fruites, contenen cumarina, que és la responsable de la seva acció anticoagulant.

Pel que fa als condiments, no convé consumir en gran quantitat (encara que sí és permès en petites quantitats) l’all, el curri, la mostassa, el pebre, el pebre vermell i el julivert.

Pel que fa a les begudes, s’ha de vigilar el consum excessiu d’alcohol i s’aconsella repartir la seva ingesta en els àpats. La cervesa i begudes gasoses no són aconsellables. S’han d’evitar les begudes d’alta graduació.

A més a més, també hi ha moltes plantes medicinals que a vegades prenem com infusions o d’altres formes, i que poden alterar l’acció dels anticoagulants orals. Esmentarem algunes de les d’ús més comú: Anís, Boldo, Canella, Card Marià, Clau, Cua de Cavall, Comí, Coriandre, Cúrcuma, Fucus, Ginkgo biloba, Ginseng, baies de Goji, Fonoll, Hipèric, Gingebre, Llavors de lli (no l’oli), Camamilla alemanya, Regalèssia, Romero, Sàlvia, Farigola, Te verd i Valeriana.

Com a conclusió, val la pena remarcar que el més recomanable és fer una dieta variada i equilibrada, que inclogui tots els grups d’aliments. I que, si bé és cert que algunes verdures contenen un alt contingut de vitamina K, s’han de continuar consumint diàriament en quantitats raonables. Amb el seu consum podrem beneficiar-nos de la resta de nutrients que contenen, previndre el restrenyiment i mantenir un pes adequat.

Davant de qualsevol dubte o consulta sobre alimentació, no dubti a consultar-li a la seva infermera de referència.

Marta Cañibano Gómez

Infermera d’Atenció Primària CAP Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.