El més de juny, floriran les lavandes i per Sant Joan estaran esplèndides, a punt de ser tallades per després assecar-les i guardar-les en petites bosses de roba que ens serviran per perfumar els armaris i calaixos on guardem la roba. No cal anar a la muntanya a buscar-la doncs en podem tenir una al balcó, que a més, atraurà insectes pol·linitzadors i allunyarà els mosquits.
Hi ha diferents tipus de lavandes, unes amb el cap més gros (cap d’ase) que són les que trobem als camps propers, i d’altres amb els capítols allargats i diferents tons del color “lavanda”. Totes fan un olor semblant però n’hi ha de més perfumades que d’altres, aquestes son les s’utilitzen en cosmètica.
L’altre nom pel que coneixem la lavanda és espígol. A més d’utilitzar-la per fer colònies, cremes, sabons o ambientadors, també podem utilitzar el seu oli essencial per eliminar microbis i per ajudar a cicatritzar però sobre tot la podem prendre en infusió barrejada amb d’altres herbes per fer la digestió, per ajudar a dormir o per fer gargarismes si tenim mal de coll; però sobre tot, la lavanda ens anirà bé si tenim mal de cap, sigui quin sigui el seu origen. El meu consell és que en feu una petita bossa i la poseu entre el coixí i la coixinera per dormir molt millor. També al llit dels nens doncs els ajudarà a relaxar-se.
Com la majoria d’herbes remeieres, té el seu aspecte màgic i la lavanda és bona per atraure l’amor, per això és convenient posar-la als armaris, i també diuen que olorar-la allarga la vida. Deu ser per això que aquell sabó de color verdós amb embolcall groc nomenat “ Heno de Pravia”, està fet amb essència de lavanda.
Esther Pardo i Gimeno Maig 2021