Recupera la inspiració, setmana sense fum…

Redacció: Rosario Hernández y Nati Martín. CAP La Marina. 

El tabac és una de les principals amenaces per a la salut pública, segons l’OMS ( organització mundial de la salut) mata a més de 7 milions de persones fumadores a l’any  i 890.000 persones no fumadores, però, exposades al fum del tabac.

Es pot afirmar, sense por a equivocar-se, que el tabaquisme és la principal causa del càncer de pulmó. De fet, el 90% dels casos d’aquest càncer es donen en fumadors. En el cas dels no fumadors, l’exposició al fum multiplica per dos el risc.

Per a combatre-ho i millorar les condicions de salut, L’OMS promou cada any i des de 1989 un dia Mundial Sense Tabac, en el qual convida als fumadors a establir un període de 24 hores d’abstinència coincidint amb cada 31 de maig.

Aprofitant aquesta iniciativa, des de fa uns anys, la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària, juntament amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària,  va posar en marxa  un projecte anomenat: La Setmana Sense Fum,  que se celebra l’última setmana del mes de maig.

L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac, i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. El lema per aquest any 2019 és… RECUPERA LA INSPIRACIÓ!

Si encara  formes part del club dels fumadors, aquests dies seran ideals… per treure’t aquesta idea del cap. Passa de les pressions socials que poden venir del teu entorn més proper (amistats, companys o familiars que fumen), o de la influència de la publicitat subliminal, el cinema, etc.

Hi ha moltíssimes raons per no fumar, principalment sanitàries, ja que els seus efectes són absolutament nocius, tant per a la salut pròpia com per a la dels altres. A més, les substàncies que hi contenen són molt addictives.

Des del Cap La Marina et proposem que el 31 de Maig  sigui per tu un Dia Sense Fum !

Ens acomiadem amb un petit poema, que esperem us serveixi de força i estímul per a dir-li adéu al tabac:

AHORA SÍ

Ahora sí,

te digo adiós ,no quiero ya verte en mi mano

Ahora sí,

ni en lo bueno  ni en lo malo.

Ahora sí,

Lo he intentado muchas veces

Pero juro que ahora, lo intentaré con creces

y esta vez te gano yo.

Ahora sí,

Y te digo hasta siempre

Adiós a tu humo, a tu falso estímulo.

Adiós a mi temprana muerte.

Ahora sí,

te digo adiós, no a tu tacto en mi mano

ni en lo bueno, ni en lo malo…

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.