Quin és el meu consum d’alcohol? Pot ser perjudicial?

Judit Viudas Suñé, Infermera

CAP Dr. Carles Ribas

El 15 de novembre es celebra el Dia Mundial sense Alcohol, i aquesta mateixa setmana, del 12 al 18 de novembre, a Catalunya, celebrem la V Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquest any el lema de la campanya es: “l’alcohol és responsabilitat de tothom”.

Des de el CAP Dr. Carles Ribes volem donar-vos les eines necessàries per a conèixer quin consum feu de alcohol, i si aquest consum pot arribar a ser perjudicial per a la vostra salut.

La manera que tenim de calcular el consum d’alcohol és mitjançant la UBE (unitat de mesura estàndard), que correspon a 10g d’alcohol. Així doncs, si consumeixo 20g, estaré consumint 2 UBE, i si consumeixo 45g correspondran a 4,5 UBE.

Però, quin consum és òptim i quan m’estic excedint?

Hi ha tres nivells de risc:

  • Risc 0: No bevedor
  • Risc 1: Bevedor de risc baix
  • Risc 2:bevedor de risc alt

La tolerància a l’alcohol en els homes és superior a la de les dones, per això, es consideraran bevedors de baix risc als homes que consumeixin menys de 28 UBE per setmana, i a les dones que en consumeixin menys de 17. Quan els valors de consum siguin superiors, es consideraran bevedors de alt risc. També seran de alt risc qualsevol consum d’alcohol en dones embarassades, menors de 16 anys, si es prenen fàrmacs que interaccionen amb l’alcohol, si es practica una activitat laboral de risc, o si una vegada al mes, en un període curt (una nit) es consumeixen fins a 6 UBE en homes i fins a 5 UBE en dones.

La OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana no consumir més de 30g diaris als homes, i no més de 20g diaris a les dones.

I com calculo quantes UBE prenc?

Si us fixeu en la imatge veureu que hi ha alcohols en què una unitat (gota, copa…) equival a 1 UBE. D’altres n’equivalen a 2. Seguint aquesta regla, només cal sumar el consum que es fa. Una persona que pren 2 gots de vi per dinar i 2 gots de vi per sopar, estaria fent un consum total diari de 4 UBE, que són més que les 3 UBE màximes recomanades per la OMS, i per tant seria recomanable que reduís el seu consum.

Si teniu qualsevol dubte, no dubteu en posar-vos en contacte amb el vostre metge o infermera. Estarem encantats d’atendre-us.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.