Consells per una vida més sana: el metabolisme del colesterol

Marc Gispert  Giron
Llicenciat en Ciències de l’activitat física i l’esport, Fisioterapeuta, cursant 3er curs de Nutrició

A la cèl-lula de l’intestí s’hi forma la primera lipoproteÏna que fa possible el transport dels greixos; son els anomenats quilomicrons, que uneixen una proteÏna de transport al greix acabat d’assimilar de la dieta: triglicèrids i fosfolípids, i molècules de colesterol que provenen dels aliments o de la bilis. Aquests quilomicrons son capaços de dipositar triglicèrids al teixit adipós i a la musculaturta, cosa que es veu afavorida per una gran ingesta de greix.

Quan aquests quilomicrons arriben al fetge es descomponen alliberant els seus components. Part del colesterol s’elimina a través de la bilis, però és al fetge on comença la síntesi endogena de colesterol i triglicèrids, que es formen quan s’ha ingerit un excés d’hidrats de carboni que l’organisme no necessita com a font d’energia.

Amb mol·lecules de colesterol, triglicèrids, fosfolípids o lecitines i proteines de transport, el fetge forma les lipoproteines denomionades VLDL o lipoproteina de molt baixa densitat, que conté una gran quantitat de triglicèrids. D’aquí ve, que la seva formació estigui en funció de la quantitat de triglicèrids que hi ha al fetge.

Les VLDL al corrent circulatori tenen la funció d’alliberar triglicèrids, que son utilitzats com a font d’energia, sobretot quan es fa exercici, o enmagatzemats al teixit adipos augmentant-ne el volum.

Les VLDL amb una proporció mes baixa de triglicèrids, s’anomenen IDL o lipoproteina de densitat intermedia. Aquestes lipoproteines poden ser captades per les cèl·lules hepàtiques, però quan això no passa es fan mes petites i augmenten la seva proporció de colesterol, transformant-se en les lipoproteines LDL o lipoproteines de baixa densitat, mes conegudes com “colesterol dolent”. Les LDL son captades per receptors que hi ha a la part dels vasos sanguinis i queden fraccionades en els seus components.

Un elevat nivell sanguini de LDL ès l’origen de la placa d’ateroma causant dels accidents vasculars.

La funció de les lipoproteines HDL o lipoproteines d’alta densitat, l’anomenat “colesterol bó”, ès captar l’excés de colesterol. Per això constitueixen un factor de protecció contra les afeccions cardiovasculars. Aquestes lipoproteines contenen una gran quantitat de fosfolípids i el seu principal origen ès el fetge.

Les HDL capten el colesterol i es dirigeixen al fetge, on aquesta substància s’elimina a través de la bilis o bé s’empra per a la síntesi d’altres substàncies.

El metabolisme del colesterol requereix d’una alimentació sana i equilibrada, que repercuteixi directament en el bon estat del fetge.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.