Els falsos mites dentals que no has de creure (I)

CAP La Marina

Són molts els mites dentals i remeis casolans que arriben a les nostres oïdes per boca d’amics i coneguts o que llegim en pàgines d’Internet. No obstant això molts d’ells no són certs i poden causar problemes a la nostra salut bucodental. Analitzem els més habituals i expliquem per què no hem de creure’ls.

-Les càries de les dents de llet no afecten els definitius. Falsa creença que ha estat responsable de greus problemes en la dentició definitiva. La càries de la dent de llet necessita ser tractada el més aviat possible.

-Les càries sempre fan mal. Fals. Una càries pot estar present en una dent, principalment en l’esmalt, sense que el pacient senti dolor. Així mateix, si la càries arriba a la zona de dentina i la dent perd la vitalitat, pot no notar cap tipus de dolor. El dolor s’inicia quan la infecció s’estén a la dentina en contacte amb begudes fredes o calentes o sucres. Si la infecció arriba el nervi, pot infectar-se i el dolor augmenta. Les revisions periòdiques són la millor eina per detectar a temps una càries.

-L’embaràs ocasiona pèrdua de dents a la mare per falta de calci. Fals mite, durant l’embaràs l’alteració hormonal produeix canvis en les genives augmentant el dipòsit de bacteris. Tenen un major risc de gingivitis i càries. Per això les embarassades necessiten extremar la higiene dental i acudir a una revisió amb el dentista durant l’embaràs.

-Mastegar xiclet substitueix el raspallat. Fals mite molt estès. Contribueix a generar més saliva i millorar el PH però en cap cas pot substituir la seda dental, al raspall interdental i al raspall de dents.

-El bicarbonat és bo per blanquejar les dents. Encara que antigament s’utilitzava com a blanquejant no és recomanable ja que és molt abrasiu i ocasiona danys a l’esmalt. Els blanquejaments dentals han de realitzar-se només per un dentista.

-Els col·lutoris no taquen les dents. En principi els col·lutoris bucals no haurien de tacar les dents. Ara bé, aquells que contenen clorhexidina sí taquen les peces dentals si s’utilitzen de forma continuada. El seu temps d’ús ha de ser marcat per l’odontòleg.

Amb esbandir-se la boca és suficient. Fals. L’esbandida és un mètode complementari per millorar la higiene dental però en cap cas és substitutiu d’un raspallat o l’ús del fil dental.

-Les obturacions d’amalgama (empastaments amb mercuri) són tòxics. Això és fals. Les principals organitzacions dentals del món (Federació Dental Internacional, Associació Dental Americana, Consell General de Dentistes, etc) consideren aquestes obturacions segures, resistents, i de llarga durada.

EAP La Marina

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.