Càncer de mama, la seva prevenció un element clau!

M.J.Valderas, Infermera CAP Dr. Carles Ribas//

El 19 d’octubre es va celebra el Dia mundial contra el càncer de mama, amb diverses activitats de conscienciació arreu de Catalunya  El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat: la majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. Des d’inicis del 2016, a Catalunya, s’han diagnosticat 4.687 casos.

La taxa de mortalitat de càncer de mama a Catalunya és de 12,1 defuncions per cada 100.000 dones. S’ha de remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix des de 1994 a un ritme del 2,6% cada any. Aquesta evolució favorable és fruit de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç, entre les quals destaquen el Programa de cribratge de càncer de mama, el circuit de diagnòstic ràpid del càncer quan hi ha sospita de patir la malaltia, o les unitats de consell genètic que atenen les dones i famílies amb un risc elevat de patir aquest tumor.

El Programa de cribratge està adreçat a totes les dones de 50 a 69 anys que viuen a Catalunya. Durant el 2015 van participar-hi 271.960 dones i es van detectar 1.148 casos de càncer.

mujer-pecho-300x225

La prevenció, un element clau

El Codi europeu contra el càncer proposa una sèrie d’actuacions per a la prevenció del càncer entre les quals destaquen:

  • Practicar la lactància materna.
  • Reduir el consum d’alcohol i evitar el consum de qualsevol tipus de tabac.
  • Practicar activitat física regularment.
  • Mantenir-se en un pes saludable.
  • Seguir una dieta equilibrada.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.