El PSC arrasa a Barcelona i es dispara a Sants-Montjuïc, amb un 52% més de vots que a les eleccions del 2019

L’independentisme perd gairebé la meitat de vots al Districte.

Alejandro Flores

No pensàvem que la nit electoral aniria carregada de tantes emocions. Han estat unes eleccions plenes de sorpreses. Les enquestes donaven possibilitats reals a PP i VOX de governar amb majoria absoluta. No obstant això, la resistència del PSOE, el desplom de VOX i els vots insuficients del PP configuren un escenari que obre la porta a mantenir el govern de Pedro Sánchez o repetir eleccions.

A Barcelona, el PSC aconsegueix escalar a la primera posició, sent la força més votada amb 240.916 vots, 77 mil més que als comicis anteriors. Li segueix en segona posició Sumar, que cau lleugerament, i PP, que passa dels 77 mil vots el 2019 a més de 115 mil. Esquerra Republicana, que abans encapçalava la llista més votada a Barcelona ciutat, ara cau a la quarta posició deixant-se més de 80 mil votants. La CUP passa dels 57 mil als 19 mil, i VOX es manté.

A nivell de districtes, el PSC aconsegueix ser la llista més votada a tots menys a Sarrià – Sant Gervasi, on guanya el PP. Barcelona així, ha repartit 9 a 1, a favor dels socialistes i ha apuntalat Sánchez. El districte on els socialistes han aconseguit més representació ha estat Nou Barris, s’hi emporten el 43,5% dels vots. A Sarrià-Sant Gervasi, destaca la diferència entre els resultats de les municipals del passat 28 de maig amb les d’aquest diumenge. Trias (Junts) es feia amb el 40% dels vots, i PP, amb el 14,9%. En les generals, el PP puja al 30,87%, i Junts, baixa al 15,69%.

I si ens centrem en el Districte de Sants-Montjuïc, el PSC augmenta considerablement el seu nombre de vots: passa de 18.189 que va treure el 2019, a 27.733 aquest diumenge, 23 de juliol. Traduït en percentatge al Districte, el PSC ha passat del 20% al 35% en els comicis d’enguany. En el cas del PP, augmenta un 47,16% en nombre de vots, i VOX només en baixa 100.

La sorpresa l’han donat, també, els partits independentistes. Tots ells han perdut escons al Congrés, i en aquesta mateixa línia al Districte s’han deixat força vots. El 2019, ERC, Junts i CUP sumaven 36.107 vots, i a les eleccions d’aquest diumenge, sumen 19.527, el que es tradueix en una disminució del 45,9% de l’electorat. Qui més perd és la CUP, que es deixa un 64,67% de vots, seguit d’Esquerra, amb un 47,7% menys, i Junts, que aconsegueix frenar la caiguda amb un 27,8% menys de vots.

Un panorama de semblances a la resta de Catalunya. El PSC passa de 12 escons a 19, desbancant Esquerra com a primera força política, que es deixa 6 diputats. Sumar (on hi és representat En Comú Podem) es manté amb la mateixa representació (7) de la mateixa manera que VOX (2), i Junts només en perd 1 escó. Tot i això, les forces independentistes tenen a les seves mans la possibilitat d’apuntalar una majoria amb el PSOE governant, l’alternativa a això és repetir eleccions.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.