Quatre mirades diverses sobre la situació política a Catalunya

Xerrem amb veïns i veïnes

Andrea Bello, Alejandro Flores, Alejandra Sánchez i Yohany Limpias

“L’independentisme és un moviment que a mesura que anava creixent ha deixat de ser només un sentiment identitari”

Helena Máñez,

(52 anys, gestora d’assegurances)

Creu que Catalunya té la capacitat de ser un estat independent?

Sí, i avui dia té més possibilitats de ser-ho. No serà d’avui per demà, però tampoc trigarà massa perquè la situació està molt al límit, amb la vulneració de drets per part de l’Estat espanyol i la manera com es comporta. No pot ser que no es pugui votar, organitzar-se o manifestar-se lliurement. No hi ha tornada enrere, ni que ara diguin que serem federals, perquè això ja ho hem sentit massa anys.

Segons la seva visió, doncs, l’única sortida és la independència?

Si, perquè l’independentisme és un moviment que a mesura que anava creixent ha deixat de ser només un sentiment identitari, “sinó que hi ha gent que s’hi ha adherit per defensar els drets de tothom i la democràcia, a més de lluitar contra la situació econòmica, en veure la corrupció que hi ha, el nostre empobriment i la manca de moltes de les inversions compromeses per l’estat a Catalunya”

Què opina de l’actuació policial?

És sorprenent que des del minut u hagin volgut fer entendre a la gent que si sortia al carrer s’emportaria hòsties. Els meus pares m’havien explicat la versió dels “grisos”, i fins a l’1 d’octubre això era només allò, el que t’havien explicat. A partir de llavors, fer manifestacions o exercir altres drets democràtics no impedeix la intervenció de la policia. Just al contrari, que carregui malgrat ser manifestacions pacífiques i democràtiques ja no és cap novetat.

Però també hi ha alguns joves independentistes que causen aldarulls.

Penso que una part d’aquests suposats joves són policies infiltrats, tal com s’ha pogut demostrar en molts vídeos. Penso que aquests infiltrats han encès la metxa i la policia no els ho ha impedit ni detingut sinó que ha carregat contra el jovent a segona línia, que aquesta vegada s’ha plantat. Però cal diferenciar “la violència” (de la que fa propaganda l’estat) dels “aldarulls”. Som una societat que n’hem viscut moltes, de violències, i no ens hi podem enganyar: Violència és l’actuació policial, són cops de porra, detencions sense garantia… a la qual hi han donat carta blanca.

Confia en els polítics que estan dirigint el moviment independentista?

En alguns sí, i en altres absolutament no, perquè se’ls ha vist el llautó. Si en els que hi confio es captinguessin de manera incoherent o inapropiada, perdrien la meva confiança i la credibilitat, òbviament, no som cap secta.

Què diria a una hipotètica proposta de pacte fiscal o federalisme?

No m’ho crec això, ni tan sols crec que ho proposin! I si ho fessin ens estaríem enganyant com a un xino, ells ja tenen tot decidit. I també veig molt difícil que de cop i volta acceptin fer un referèndum, però nosaltres hi estaríem disposats.

“Un estat federal és la solució, no sóc independentista però tampoc partidari de continuar com ara”

Rafael Ochoa Marín

(60 anys, tècnic d’indústria)

Per vostè són presos polítics o polítics presos?

Són presos polítics, perquè són a la presó per les seves idees. Han desobeït, sí, però per desobediència no es pot estar tant de temps a la presó. La sentència és completament desproporcionada.

Creu que la sentència marca un precedent negatiu pel que fa al dret de manifestació i lliure expressió?

No em preocupa gaire això, perquè estem veient que la gent surt al carrer i es manifesta, fins i tot més que abans. La sentència ha desfermat molta tensió acumulada i per això està passant el que està passant, sobretot als carrers de Barcelona.

S’ha judicialitzat un tema polític, doncs?

És clar que sí, perquè tot sorgeix del problema de l’Estatut i de la crisi econòmica. Com que hi havia molta corrupció tant a Espanya com a Catalunya, el tema de la independència s’ha utilitzat per “tapar” moltes altres qüestions.

Té Catalunya la capacitat de ser un estat independent?

La capacitat de ser independent la té gairebé qualsevol estat. La pregunta és com serà aquest estat.

És vostè independentista?

No, però tampoc m’agrada la idea de continuar com ara, sóc partidari d’un estat federat, però per aconseguir-ho s’hauria de canviar la Constitució i reconèixer a Catalunya com a estat confederat dins d’Espanya. Seria semblant al que té Bèlgica, una federació asimètrica, on hi ha diferències entre les estructures que composen l’estat. Penso que aquesta seria una molt bona sortida.

Què opina dels aldarulls de les últimes setmanes i de l’actuació policial?

Opino que sense violència no hi ha independència, això ho sap tothom. Sí que és cert que la majoria de manifestacions són pacífiques, però hi ha accions, com ara els talls de carreteres, que tot i que no són violentes, acaben generant violència en els altres, en els afectats.

“Sóc filla d’immigrants i no he mamat el sentiment catalanista a casa, però m’ha indignat  la resposta de l’estat”

Mercè Cocero Gracia.  

(46 anys, administrativa)

Creu que Catalunya té la capacitat de ser un estat independent?

Si, estic convençuda que ens en sortiríem.

Es vostè independentista?

Fins fa poc no ho sentia així, ja que sóc de pares immigrants i no tinc aquesta herència catalanista a casa. Però d’uns anys ençà, la situació que estem vivint m’ho ha fet replantejar i ara és una opció que veig realment possible.

Expliqui com es que ha fet aquest gir.

No m’ha agradat gens ni mica com ha actuat el govern espanyol. He sentit que per ser catalans ells es permetien no escoltar ni atendre res. També crec que hi ha interessos que fan que el conflicte no se solucioni, a molts els hi convé, perquè mentre estan parlant de Catalunya no estan parlant d’una altra cosa.

És partidària que es faci un referèndum?

Si, perquè si no aconseguim posar-nos d’acord, aquests senyors que haurien de fer política i no la fan, han de deixar que el poble voti, és el que estem reclamant de fa molt.

Com es viu tot aquest tema en el seu entorn? Que estan dividits?

Amb la gent que em relaciono, no. Hi parlo amb la meva família i amics, i cadascú té la seva opinió: per exemple, el meu pare és de Jaen i no entén el que està passant, ell encara és constitucionalista, però tots som bastant respectuosos i no discutim.

Com ha viscut les setmanes de manifestacions i aldarulls a Barcelona?

És una pena que no s’hagi donat massa visibilitat a les manifestacions pacífiques, sobretot en els canals de televisió. Pel que fa a la violència, no l’accepto de cap manera.

Quina opinió té de la sentència contra els líders independentistes?

Em sento desbordada, amb pena, tristesa i impotència per ells i les seves famílies. Jo crec que ha estat una venjança.

Li preocupa que la sentència marqui un precedent respecte a drets de manifestació i lliure expressió?

Sí, de fet penso que la sentència és un avís per les accions que es puguin portar a terme en un futur.

Quins errors creu que ha comès l’independentisme?

Van córrer massa, però també crec que no els van deixar massa alternatives. Es van sentir pressionats per la gent del carrer, que també és poble, i que exigia una resposta.

Quina sortida hi veu?

Crec que s’hauria de fer un referèndum per preguntar si el poble vol formar part de l’estat espanyol. El que està passant als carrers de Barcelona és perquè estem farts i volem una solució de manera immediata. La feina dels polítics és fer política, i no la estan fent.

“Em sembla una irresponsabilitat social molt gran la divisió que hi ha a l’entorn de la independència”

Virginia Giménez Montes, 52 anys. Comerciant.

Com ha viscut tot el que està passant?

En el meu negoci la veritat és que es viu amb molta tranquil·litat perquè, tot i que tinc la meva opinió, m’agrada molt respectar-ne la de tothom. A casa hi ha de tot i en general no hi discutim, però he de reconèixer que a Facebook he bloquejat algun parent.

Quina és la teva posició sobre la independència?

Crec que cap polític ha tingut la valentia de fer ni que sigui un vídeo, explicant als treballadors que és la independència i en què ens beneficia, perquè si ja estem malament, com es diu “virgencita que me quede como estoy”. Tinc quatre banderes: Espanya, Catalunya, Barcelona i Europa.

Creu que com a societat catalana estem dividits per aquesta qüestió?

Sí, i ara ja es nota molt. En el meu cas, vaig amb la meva bandera espanyola on vull i no m’ha passat mai res. Al meu bar, on també tinc la bandera espanyola, ve gent que porta la independentista i ho vivim amb normalitat, perquè primer de tot som persones malgrat que els polítics ens tractin com a borregos. Però també reconec que hi ha famílies que s’han deixat de parlar.

Què pensa de la sentència del líders independentistes?

Vaig estar en desacord amb la presó preventiva que tenien, però una vegada fet el judici, crec que han de complir tota la sentència i no només tres mesos com ara diuen que pot passar, perquè han estat irresponsables en haver creat aquesta divisió social que ara tenim. 

Què opina de les manifestacions pacífiques i dels aldarulls a BCN i l’actuació policial?

Malgrat no compartir les idees, admiro la manifestacions pacífiques que els independentisme han fet. La violència només condueix a més violència i penso que els aldarulls no representen els independentistes, fins i tot sospito que és gent pagada o d’un altre lloc. 

Creu que fer un referèndum i que puguem votar continua sent una sortida?

 Sí, però més que això crec necessari que els polítics s’asseguin, dialoguin i facin la seva feina.

És partidària del 155 o de treure competències a la Generalitat, tal com proposen PP, Cs o Vox?

Sí, perquè estic cansada i penso que ja està bé de tant de “Cachondeo” i vull que com sigui això se solucioni.

Creu que els partits que es diuen constitucionalistes tracten la qüestió de Catalunya de manera exclusivament electoralista?

Per suposat, totalment. Només ho fan per la cadira. Jo votaria per no anar a votar.

Creu que hi ha nacionalisme espanyol?

Sí, ara ens mirem en bàndols. D’un i de l’altre costat hi ha nacionalismes, i tant!.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.