MIQUEL VERA I RAQUEL M. MARTÍNEZ||
El pròxim 25 de maig es celebraran les eleccions al Parlament Europeu. És habitual,que les eleccions europees siguin la convocatòria electoral amb menys participació i repercussió de totes les que se celebren al nostre país. Les d’aquest mes seran les vuitenes eleccions al Parlament Europeu que es Fan, però, les primeres eleccions celebrades des de l’entrada en vigor del Tractatde Lisboa, un succedani de la “ConstitucióEuropea” que introduirà forces canvis en la composició i el funcionament del Parlament Europeu.
A partir d’aquestes eleccions, el president de la Comissió Europea serà escollit pels diputats del Parlament Europeu,que surti dels resultats del 25 de maig. És a dir, el representant UE que s’asseurà amb els màxims mandataris mundials per negociar qualsevol tipus d’acord econòmic,polític o fins i tot militar a nivell global, serà escollit, de forma gairebé directe pels centenars de milions de ciutadans europeus cridats a les urnes el diumenge 25 de maig.
El Parlament Europeu ha conformat diferents grans partits polítics sorgits de la unió dels diferents partits nacionals. Cadascun d’aquests grans partits ja té el seu candidat a presidir la Comissió Europea amb el suport dels eurodiputats que obtinguin un escó a les eleccions.
Cada partit, un candidat
En aquests moments hi ha tres grans partits europeus. Pel cantó conservador i demo-cristià hi ha el Partit Popular Europeu (dins del qual trobem al PP o a Unió Democràtica de Catalunya) que proposa el luxemburguès Jean-Claude Juncker com a president. Més a l’esquerra trobem el Partit SocialistaEuropeu, queproposa a l’alemany MartinSchulz com a president i que compta amb el suport del PSOE entre d’altres.
La tercera opció més majoritària és elPartit de l’Aliança dels Liberals i Demò-crates per Europa, el partit liberal eu-ropeu, que proposa com a presidental belga Guy Verhofstadt i que comp-ta amb el suport de partits com Convergència Democràtica de Catalunya.
Altres partits catalans com Esquerra Republicana de Catalunya o Iniciativa perCatalunya Verds, formen part de la Unió dels Verds i l’Aliança Lliure Europea.
Fons Social Europeu
Barris com la Marina, on els nivells d’atur juvenil o de llarga durada, superen notablement la mitjana catalana i europea, són els que més es poden beneficiar de les iniciatives europees encaminades a reduir les desigualtats socials i d’oportunitats entre els ciutadans de la Unió Europea. En matèria d’ajuda social, aquest col•labora amb els seus països membres a través del Fons Social Europeu.
A Catalunya, el pressupost d’aquest fons el gestiona el Servei d’Ocupació de Catalunya. Des d’aquesta institució i amb aquests recursos es financien diversos projectes de formació, molts d’ells cursets, dedicats a persones a l’atur.També s’ofereixen programes d’ajuda a l’hora de trobar un lloc de treball. Tant els cursets com els programes són oberts a tota la població, però actualment, en el marc de Barcelona, no hi ha cap projecte enfocat directament al barri de la Marina.
La Garantia Juvenil
Un dels principals drames que viuen els joves del barri de la Marina és l’atur juvenil, provocat sovint, per la manca d’una formació adequada i per les necessitats actuals del mercat laboral. L’any 2013 es va aprovarla creació de la “Garantia Juvenil”, un pla que pretén que, a partir de 2014, tots els joves menors de 25 anys puguin rebre una oferta de feina, una proposta de formació continuada o una oportunitat per treballar com a aprenent o de pràctiques en el termini de tres o quatre mesos, després de quedar en atur o acabar la seva formació. Aquesta iniciativa implantada pel ConsellEuropeu d’ocupació i serveis socials de laUE disposarà d’un pressupost de 6.000 milions d’euros.