Com accedir a l’habitatge protegit del Prat Vermell?

Apuntar-se a un registre, estar empadronat a Barcelona, no superar un màxim d'ingressos i no tenir immoble en propietat, si teniu aquest perfil sou potencials beneficiaris

Andrea Bello

El Prat Vermell és actualment un dels reductes de creixement de la ciutat de Barcelona on encara es pot construir habitatge. Es preveu que la dècada vinent s’hi aixequin més de 12 mil habitatges, però, tal com informava el regidor del districte, Marc Serra, “d’aquí a poc temps, prop d’un parell d’anys, estaran enllestits 550 habitatges, en la seva majoria amb algun tipus de protecció”.

Així que davant l’interès i la demanda veïnal s’ha organitzat una sessió informativa perquè veïns i veïnes sàpiguen qui i com pot accedir a un d’aquests pisos de lloguer assequible o de protecció oficial. De totes les noves urbanitzacions de lloguer assequible que s’aixecaran al Prat Vermell, el 30% de les places estan reservades per a gent del barri, tant de la Marina del Prat Vermell com de la Marina de Port.

Amb la sala de la Casa de l’Agricultura, situada a Eduard Aunós, plena de gom a gom, i els veïns i veïnes atents i amb bolígraf en mà, la directora del Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Barcelona, Esther Rodeja, va explicar els passos a seguir per entrar en el procés d’obtenció d’un pis.

Primer i el més important, va aclarir, és que tothom que vol accedir a un dels pisos ha d’estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial. És l’eina que utilitza l’Ajuntament de Barcelona per donar garanties a l’hora d’atorgar els habitatges.

A continuació, va detallar les tres maneres per inscriure’s al Registre: presencialment, a les oficines d’Habitatges (cal demanar cita), a través del portal web del Registre de sol·licitants (linkar la web) o trucant al 010.

A més, cal tenir en compte que en els dos darrers casos, una vegada feta la sol·licitud es rebrà a casa, via correu postal, un formulari que s’ha de completar i s’ha de retornar juntament amb la documentació requerida. Les sol·licituds es fan com a persona individual, o com unitat de convivència, si el pis sol·licitat es compartirà amb altres persones, sigui família, parella o amics.

Compte, però, perquè per ser acceptat al registre cal complir els següents requisits:

  1. Ser major d’edat (o emancipat).
  2. Estar empadronat a Barcelona (no cal que ho estiguin tots els membres de la unitat de convivència, però sí el sol·licitant principal).
  3. Complir amb un límit màxim d’ingressos (depèn del nombre de persones per unitat de convivència. Teniu la taula a continuació).
  4. No ser propietari d’un altre immoble, ni ser beneficiari d’un pis en dret a propietat ni usufructuari.

Convé mencionar que hi ha algunes excepcions del quart requisit, com per exemple, els casos d’afectacions de l’immoble (afectacions urbanístiques o la declaració d’estat de ruïna) i les situacions socials complexes, com maltractaments, desnonament hipotecari o divorci.

Un cop apuntats al Registre, esteu atents, perquè caldrà participar en les diferents convocatòries, i es requereix apuntar-s’hi. Per això haureu de consultar periòdicament el portal web del Registre a fi d’assabentar-vos-hi, tot i que des de Districte també es fa un esforç per publicitar-les.

No obstant això, actualment, hi ha l’excepció d’apuntar-se a les convocatòries, ja que amb la pandèmia s’ha implementat un sistema pel qual tots els inscrits participen automàticament de totes, “si esteu inscrits heu participat sense saber-ho en alguns dels concursos” comentava Rodeja, “en el cas que fóssiu un dels seleccionats se us notificaria automàticament”. L’excepció realitzada per la pandèmia, però, finalitzarà aviat.

També val la pena precisar que a més d’aquests requisits genèrics, cada convocatòria estableix altres més concrets: una antiguitat al Padró d’un any sense interrupcions, el 25% de reserva per a persones dels barris pròxims a la promoció (com en el cas de la Marina), la reserva del 5% per a persones amb discapacitat, el 30% per a joves menors de 30 anys i un 10% per famílies monoparentals, entre altres.

En l’àmbit de transformació de la Marina del Prat Vermell hi ha almenys dues promocions que sortiran a sorteig pròximament i una ja s’acaba de fer. Testimonis dels veïns i veïnes que hi han participat d’anteriors convocatòries asseguren que el fet de ser del barri els ha ajudat molt, ja que els prioritza davant l’allau de sol·licituds que hi ha al Registre per la crisi d’habitatge que pateix la ciutat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.