Els veïns i les veïnes de La Marina participen del debat de política general

Redacció: Andrea Bello / Yohany Limpias
Fotografia: Agustín Forteza / Rafel Vidal

La sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel s’ha omplert de gom a gom amb veïns i veïnes que s’hi han apropat per sentir el debat polític amb motiu de les eleccions generals organitzat per La Marina FM (102.5) sota el paraigua de l’Associació de Mitjans de Comunicació Locals (AMCL).

Representants dels sis partits polítics catalans amb representació parlamentària al Congrés dels Diputats (PP, Ciutadans, PSC, Catalunya En Comú Podem, Junts Per Catalunya i ERC) han atès les inquietuds dels assistents al voltant de quatre blocs temàtics: atur i desigualtat, immigració, feminisme i independència de Catalunya.

Les primeres preguntes estaven coordinades prèviament amb criteris d’actualitat, pluralitat i competències legislatives. Amb les intervencions, es podien sentir les reaccions espontànies de l’auditori, aplaudiments a favor i esbroncades en contra de les opinions expressades.

En acabat, s’ha obert un torn de preguntes on els veïns i veïnes han opinat críticament sobre alguns plantejaments dels partits, tot fent palès la desafecció del veïnat envers la política que mostren les enquestes d’un temps ençà.

Alguns temes, com ara el de la independència de Catalunya, han despertat més passió que d’altres entre el públic, que fins i tot demanava més temps per participar-hi.

Finalment, els representants del partits polítics han intercanviat comentaris, més preguntes i selfies amb els assistents. I també s’hi han fet la fotografia conjunta, que il·lustra la portada d’aquest número.

Els perfils marcats al debat:

En Bartomeu Martorell, número 28 a les llistes per Barcelona de Junts per Catalunya i politòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Pausat i contundent, s’ha mostrat disposat a treballar amb les entitats locals i socials per resoldre conflictes com ara la immigració o l’atur, i a favor de canviar la Constitució per reconèixer el dret a l’autodeterminació. També ha criticat a Ciutadans per haver denunciat les lleis sobre violència de gènere del Parlament de Catalunya.

La Carme Garcia Lores, número 15 a les llistes al Congrés per Barcelona del Partit Socialista de Catalunya, exalcaldessa de Rubí i exdiputada del Parlament de Catalunya.

Amb un to eficaç, ha posat l’èmfasi en un seguit de propostes socials per millorar l’atur o la desigualtat. També ha proposat modificar la Constitució cap a un model més federalista, aprovar una llei contra el tràfic de dones i ha defensar la necessitat de garantir una immigració segura i ordenada.

La Laia Garrido, número 6 a les llistes de Ciutadans al Congrés per Barcelona. És llicenciada en Relacions Internacionals i Polítiques Públiques.

Al seu breu i argumentat discurs, ha destacat la necessitat de solucions estructurals per millorar l’ocupació i la gran oportunitat que representa la immigració, si és ordenada. Defensa que l’independentisme ha creat un conflicte social, i que la gent està cansada que no se solucionin els seus altres problemes.

La Pilar Vallugera, número 9 a les llistes d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés per Barcelona. Exregidora de l’Ajuntament de Barcelona.

Amb actitud apassionada però argumentada, ha defensat la justícia social i l’avenç dels drets de les dones de manera contundent. Ha dit entendre la discriminació múltiple de la dona com una forma més de perpetuar el masclisme. Ha culpat PP i C’s d’haver generat la tensió que es viu a Catalunya, i ha denunciat la situació dels presos polítics.

L’Ancor Mesa, número 13 a llistes municipals de Barcelona en Comú-Catalunya en Comú Podem, extècnic de la Federació d’Associacions de veïns de Barcelona i Doctor en Psicologia social per la UAB.

Amb to reivindicatiu, s’ha centrat en la necessitat de recuperar els diners del rescat bancari per invertir-ho en polítiques socials, però també ha parlat de la segregació a les escoles i ha denunciat l’ús del conflicte català com a cortina de fum per no haver de parlar de temes socials. Finalment, ha afirmat que el pacte d’estat contra la violència de gènere no té efectes reals.

En Juan Millán Querol, número 4 a les llistes del Partit Popular al Congrés per Barcelona, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’administració per la Universitat Pompeu Fabra i exdiputat al Parlament de Catalunya.

Amb un estil liberal moderat, ha  emfasitzat  la necessitat d’una bona gestió econòmica per tal d’evitar l’endeutament públic. Ha acusat al PSOE de fer màrqueting amb els refugiats i els immigrants, mentre que el seu partit pretén aconseguir una immigració “controlada”.  Pel que fa al “conflicte català”, ha apuntat que “s’havien de protegir els independentistes de les mentides dels seus líders polítics”.

L’organització del debat

El debat va estar moderat per la periodista i directora del diari, Yohany Limpias, que va presentar els ponents i repartir el temps de cadascú, en coordinació amb les periodistes de La Marina: Laura Sicilia, Andrea Bello y Vanesa Alemán, i  la resta de l’equip del diari: Fany López, Ibtissam Chakkour, Elena García, Neus Borrell, Agustín Forteza, Rafel Vidal.

Ocasionalment, ha hagut de posar ordre a les intervencions finals dels veïns i veïnes assistents, tot fent la següent reflexió: “Avui hem vingut a escoltar als partits que normalment no escoltem, perquè ja coneixeu les idees dels que seguiu normalment. I el debat està fet per tenir aquesta mirada plural”. La retransmissió en directe va estar controlada per Jose Manuel Ramírez.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

1 COMENTARI

  1. Potser el tema independentista en el que totes les opinions sigui a favor O en contra són legítimes sempre des de el respecte no calia ja que el posicionament dels líders dels partits és ben conegut i pensions i altres temes es van quedar al tinter

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.