Agustí Brugués, President de la Federació Catalana de Pilota “El Mundial del 2018 és la millor eina per apropar l’esport als joves”

La pilota, o pilota basca, amb les seves diferents modalitats, mà, ferramenta, cesta punta i frontennis, no és un esport gens divulgat ni conegut als nostres barris. A banda de ser una pràctica minoritària, amb només 2821 llicències, no disposa de cap instal•lació esportiva ni club a Sants Montjuïc. Enguany l’entitat celebra 90 anys d’existència i el seu president, Agustí Brugués, en fa 29 que n’és al capdavant.

En primer lloc felicitats.
Gràcies. Som molts els que fa anys i panys que batallem per aquest esport. Els reconeixements que fa poques setmanes va fer la Generalitat a alguns dels nostres dirigents i esportistes són més que merescuts, però el dia a dia és el que compta. I darrerament l’entorn no ha estat gaire favorable per a cap federació, tampoc per a la nostra. Seguim més o menys amb les mateixes llicències que fa 30 anys i les accions de difusió que duem a terme depenen sempre dels recursos.

Accions com per exemple xerrades a les escoles?
A les escoles els oferim la pràctica en un frontó perquè els més joves, en la seva hora d’activitat física, puguin aprendre les diverses modalitats del nostre esport. Instituts públics i instituts privats. El cert però, és que n’hi ha gaires que s’hi apuntin. El futbol o altres esports com el bàsquet s’ho enduen tot, fins i tot a nois i noies que s’han format en alguna de les nostres escoles o clubs.

D’Escoles n’hi ha 4, una per a cada modalitat i de frontons 4 també a Barcelona: El Frontó Colom, el de Bac de Roda, el de la Casa de los Navarros i el de la Vall d’Hebron. I de clubs un total de 6 a la ciutat. Es podria ampliar aquesta xarxa?

Sí, és clar, però és complicat. No tenim ni el temps ni els mitjans per passejar-nos sovint per tots els clubs. De tota manera, pel nombre i el volum de practicants que hi ha actualment n’hi ha de sobres amb els frontons que tenim i amb els clubs. Evidentment que també ens agradaria que clubs com el Montjuïc o el Mediterrani poguessin tenir secció de pilota, però en qualsevol cas haurien de tenir un frontó o utilitzar-ne un de nostre, i això tampoc és fàcil perquè té un cost afegit. I el problema principal és que una secció de pilota surt rendible al Club Natació Barcelona perquè hi ha una tradició històrica, però a altres entitats, qualsevol altre esport nou com el pàdel passa per davant a nivell d’aficionats. Així que l’essència de la qüestió és la divulgació. El més important és una de les obsessions que tenia jo quan vaig entrar a la presidència, que són les escoles, i ara podem dir que s’han consolidat.

Quines altres eines tenim perquè la gent compti amb la pilota al mapa esportiu?
Hi ha molts contactes amb la Federació Vasca, per exemple. Vénen dirigents i directius a fer xerrades aquí i nosaltres organitzem
diferents competicions i tornejos també d’intercanvi, com el de Biarritz (Catalunya – Iparralde) o el de Midi Pyrénées. També lògicament hi ha contactes amb Madrid, amb la Federació Espanyola i amb el Consejo Nacional de Deportes.  Però l’eina més important és l’organització d’esdeveniments com el que ja es va aprovar el passat 18 de setembre.

A la reunió de la Federació Internacional de Pilota a Mèxic es va aprovar la candidatura de Barcelona per acollir el Mundial del 2018.
Falta la formalització dels papers per part del Consejo Superior de Deportes i de l’Ajuntament de Barcelona però sí, hi haurà Mundial el 2018, amb seu a les pistes de la Vall d’Hebron, i aquí sí que podrem aprofitar per dur a terme múltiples activitats.

A banda dels petits requadres als diaris esportius amb informacions federatives, on per cert també hi citeu sempre les escoles on els joves poden anar a practicar, aquesta sí que serà una bona excusa per bombardejar amb tornejos i activitats, i per entrar també als mitjans.
Exactament. És aquí on també els joves de La Marina i de Sants – Montjuïc podran conèixer o tenir més informació d’aquest esport originari d’Euskadi, que es diu que prové del Jeu de la Paume (joc de la palma) francès. Cal acabar de batallar perquè tot surti bé i estigui ben acordat perquè no suposi cap cost addicional, ja que és el Consejo Superior de Deportes el que ha de fer-hi una bona inversió de diners i en cas d’un mal acord part del pressupost hauria d’anar a càrrec de la Federació, que disposa de molts pocs recursos. Entorn del Mundial es poden organitzar múltiples activitats i es poden elaborar un munt d’articles i realitzar un munt de trobades i conferències. I és aquí, del coneixement, d’on neix l’afició. Per això és ara mateix la nostra principal base de futur, en la qual centrem tots els nostres esforços. ■

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.