Albert Aguilar
L’entitat esportiva verdiblanca va celebrar el seu centenari el passat 16 de març al Saló de Plens del Districte de Sants-Montjuïc. L’acte, el primer d’una sèrie d’activitats programades, va estar marcat per una conferència sobre la història esportiva santsenca a càrrec de l’historiador Carles Santacana.
Tocades les set del vespre es va encetar un dels actes més esperats del barri de Sants. El saló de Plens del Districte estava ple de gom a gom amb personalitats relacionades amb Sants i l’esport. L’emoció de la jornada ja era palpable abans del començament, aquest acte presencial suposava el retrobament de l’esport al Districte després de la distància provocada per la pandèmia.
El primer parlament de l’acte va arribar de la veu de la presidenta del Districte, Neus Munté. La regidora va apel·lar al seu “orgull santsenc” com a sentiment de pertinença que ha creat un club tan arrelat al barri i a la ciutat de Barcelona.
Tot just després del parlament de la política catalana, el micròfon va anar a parar a les mans del president de la Unió Esportiva Sants, Joan Forcadell. El cap de l’entitat santsenca va fer un repàs dels seus cent anys d’història i va fer molt d’èmfasi en el “miracle d’haver continuat endavant sempre malgrat totes les adversitats”. En el torn de paraula del president, també es va presentar el segon equipament del club en homenatge al centenari de l’entitat. La indumentària ha estat dissenyada per un jugador del Sants, Marçal Vila, i destaca per la presència del mapa de Sants en el centre de la samarreta.
L’acte va continuar amb la conferència a càrrec de l’historiador, especialitzat en cultural i esport, Carles Santacana. “Ens podríem imaginar els barris de Barcelona sense aquests històrics clubs esportius?” va sentenciar. Santacana va destacar la importància de la modalitat esportiva futbolística com a eina de sociabilitat entre la ciutadania. També va aprofundir en la idea que la Unió Esportiva Sants ha esdevingut un element identitari del barri de Sants i de la capital catalana.
Seguidament, el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, va ser cridat a la palestra. El polític va assenyalar la importància de la tasca voluntària per la subsistència de l’entitat. També va considerar rellevant el paper de les dones als clubs esportius, perquè “sense teixit femení no es podria tenir l’esport que tenim avui”.
L’últim parlament de l’homenatge santsenc el va realitzar el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, que tornar a referir-se a la U.E Sants com una escola de valors pel veïnat de Sants i com una gran llar per moltes famílies dels barris del Districte.
L’acte va concloure amb l’entrega de plaques commemoratives per part de representants esportius i polítics de la ciutat, i amb l’obsequi de la samarreta del centenari a totes les personalitats que havien assistit a l’homenatge verdiblanc.