Es publiquen les memòries d’Emilio Suárez, un activista polític de Can Clos

Ana Sánchez | El dimarts 24 de febrer tenia lloc la presentació del llibre “Lucha Compartida”, d’Emilio Suárez Sánchez, a la Biblioteca Francesc Candel.

Aquesta última obra de l’activista de Can Clos, que actualment viu a La Barceloneta, és un llibre de memòries on narra la seva vida en lluita constant, des que sent molt petit, a la seva Almeria natal, va morir el seu pare i ell es va traslladar a Montjuïc amb la seva mare en condicions molt precàries; i, molt especialment, la seva activitat pel barri on va viure tants anys.

El títol del llibre, contava Suárez, s’explica perquè havia d’haver estat escrit en col·laboració amb un company de batalla, l’arquitecte de Sarrià Joan Llusà d’Abadal, que per raons de salut li ha deixat a ell tot el protagonis-me. No se n’oblida Suárez, que a més a més, recalca antagonisme de tots dos: un de classe social alta i amb estudis universitaris, l’altre, molt més humil, només va poder cursar dos anys d’escola fins que va començar a treballar amb 11 anys. La relació de respecte mutu va crear un equilibri que és fonamental per aconseguir coses, per això consta com a sots títol del llibre.

Aquesta mancança de formació acadèmica no va poder amb l’empenta natural d’un noi que amb només 15 anys ja era co-secretari del Centre Social del seu barri. En aquell lloc, al costat “d’homes semianalfabets, immigrants i catalans”, va aprendre que “amb la unitat i la lluita es poden aconseguir moltes coses”, recorda Suárez.

“En aquests moments el problema que tenim és que ens hem burocratitzat”, lamenta l’activista, “la política i els sindicats estan plens de gent mediocre”, i posa l’èmfasi en la falta de motivació de les classes obreres, especialment de la gent jove, per lluitar pel seus drets. “La gent jove ha d’adonar-se que es poden aconseguir coses lluitant col·lectivament”, aclareix Suárez.

Jesús Martínez, periodista i treballador de l’editorial que publica el llibre i que va presentar-lo juntament amb l’autor, va matisar “és la constatació de què la societat ha canviat: tenen moltes inquietuds i molt poc temps”, i va afegir “aquesta situació de tenir estacions de metro construïdes però no tenir metro, fa 30 anys hauria sigut impensable”, diu Martínez en referència a la poca mobilització actual en comparació a les lluites veïnals dels anys 70 i 80.

Una de les solucions que Suárez veu per pal·liar la situació actual és en la unió política de les esquerres; de les noves, com Podemos i Guanyem, i de les velles, com el PSOE, als que defèn dient que ells tenen l’experiència que no tenen altres. També es lamenta de la desaparició de les potències comunistes d’Europa que, tot i que no defensa aquells règims polítics, pensa que anys enrere, la seva presència va mantenir el capitalisme sota control.

El llibre “Lucha Compartida”, escrit per Emilio Suárez Sánchez, està publicat per Ediciones Carena i es ven per 15 euros.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.