Les entitats del barri s’han bolcat en les propostes solidàries per tal d’ajudar als més necessitats en aquesta època de tradició, comunitat i celebracions familiars
Les festes nadalenques sempre s’han identificat per la unitat, la trobada i la concòrdia, però no són únicament celebracions familiars, sinó que també serveixen per fomentar els llaços entre veïns, sovint aïllats durant l’any per la fredor de les grans ciutats i les preocupacions personals. En aquesta època de l’any, les entitats de la Marina opten per crear vincles entre els habitants del territori per ajudar als més necessitats i promoure el comerç de proximitat.
Comerç i atur al Nadal
A part dels conceptes de família, harmonia i tradició, el Nadal està relacionat amb els regals, ja siguin en forma de joguines pels més petits com aparells electrònics, roba o complements pels més grans, i tot sense oblidar la gran inversió en menjar que comporta les celebracions d’aquesta època de l’any.
Durant el Nadal de 2013, segons dades de Deloitte, els espanyols van gastar una mitjana de 671 euros en total, dels quals 264 van ser destinat a regals. Enguany es preveu que l’import destinats a comprar presents per a familiars i amics serà de 209 euros de mitjana, un 21% menys. I com afecta això al comerç de proximitat?
“Nadal sempre ajuda al nostre comerç: la gent es deixa caure més o menys com pels grans centres comercials”, assegura Iván Ruiz, president de l’Associació de Comerciants de la Marina. “Aquestes compres afecten a tots els sectors, tant a l’alimentari com a la moda o els establiments de joguines” continua. I afegeix: molts veïns troben millor qualitat en els nostres productes i així podem contribuir al valor especial de les celebracions nadalenques”.
Però l’augment del consum en aquesta època representa alhora un increment de l’ocupació? El passat 3 de desembre, es van donar a conèixer les xifres de la desocupació i de la Seguretat Social de novembre i es mostra un terreny positiu en alguns sectors: 36.569 ocupats més que a l’octubre. L’inici de l’efecte estacional per l’anticipació de contractes nadalencs al comerç tindrà el mes fort al desembre amb plans d’ocupació. Les dades d’afiliació a la Seguretat Social corroboren la tendència assenyalada pels portals d’ocupació com Infojobs i les Empeses de Treball Temporal (ETT), segons la qual es produiria un augment de la contractació a causa de la millora de les perspectives de consum durant les festes de Nadal i les rebaixes d’hivern.
Si mirem dades de l’any passat, al mes d’octubre del 2013, el barri de la Marina en el seu conjunt va registrar 2.565 aturats. La dada va descendir al novembre i al desembre, amb 2.527 i 2.502 aturats, respectivament. Així, d’octubre a desembre, es van ocupar 63 persones del barri. Al gener, però la xifra d’aturats va tornar a pujar fins 2.545. Caldrà esperar a les dades d’atur del desembre i gener per conèixer quin és l’impacte al nostre barris dels contractes temporals de Nadal.
Aposta per la solidaritat
La incidència de la crisi i la precarietat posen de manifest la solidaritat ciutadana vers els més necessitats i en aquesta època tan assenyalada aquesta manifestació es fa encara més evident. La sisena edició del Gran Recapte, que va tenir lloc el 28 i 29 de novembre arreu de Catalunya va batre rècords, aconseguint 4.686 tones d’aliments, davant les 3.075 de l’any anterior. 22.000 voluntaris en 2.069 punts van organitzar una complicada logística per atendre necessitats urgents de molta gent. A Catalunya hi ha 252.000 persones que van regularment als bancs d’aliments perquè no tenen ingressos suficients per comprar menjar. Moltes formen part de les 200.000 famílies que no tenen ingressos regulars i que per sobreviure depenen de les ajudes familiars i socials.
L’Olga Garcia, d’Arrels Fundació, una entitat que porta més de 25 anys atenent a persones sense llar a la ciutat de Barcelona, comenta que des de l’1 de desembre tenim les portes obertes del nostre centre per tal d’oferir beguda calenta a qui ho necessiti. “El desplegament de l’acció en aquesta època es deu al fred, però l’arribada del Nadal és una gran oportunitat per transmetre a les persones sense sostre la il•lusió per lluitar en les dures circumstàncies”, assegura.
Des de fa més d’una dècada, Arrels organitza la nit de Nadal (24 de desembre) un sopar d’uns 150 comensals, a través del crowfounding solidari migranodearena.org, una iniciativa que permet als més necessitats viure aquesta nit màgica en companyia. A més, són una de les entitats benefactores dels Reis Majos, una iniciativa de Miaportacion.org, que va néixer fa cinc anys i que proposa complir les necessitats i desitjos dels més perjudicats per la stiacuó amb els regals de gent anònima que, a canvi, es converteix en el rei Mag d’algú molt especial. 700 persones adultes han escrit les seves cartes i s’ha arribat al nombre de Reis Mags necessaris abans de la data prevista. Els destinataris, però, hauran d’esperar fins al dia 6 de gener per obrir aquests regals.
A la Marina, l’acció solidària va arrencar el 9, fins al 15 de desembre, està organitzada per la Unió d’Entitats i la xarxa dels AMPAS dels centres educatius del barri. Els aliments es dipositen en uns contenidors ubicats a les escoles bressol – Collserola, El Cotxet i Niu, les escoles de primària- Bàrkeno, R. Casas, E. Granados, el Polvorí, Seat i Can Clos- i els Instituts de secundària- La Mercè, Montjuïc i D. i Montaner-. Tot el recapte, es lliura al grup solidari de Port, encarregats de la seva distribució. Els organitzadors destaquen la necessitats de productes com oli, tomàquet envasat, llaunes de conserva, gel de bany, productes per nadons i sucre.
El dia 13 de desembre continua la lluita solidària a la plaça de la Marina. Al matí, hi haurà un Mercat de Segona Mà, a càrrec de les entitats del barri i els diners resultants aniran destinats a donar suport a a les entitats de la federació que tinguin pocs diners i poques subvencions.
A la tarda, al mateix lloc, se celebrarà la recollida de diners organitzada per La Marina Viva per a la Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties del cor. A més, aquell dia, hi haurà activitats de caràcter lúdic per part de totes les entitats del barri.
Les ganes d’ajudar als més necessitats també arriben als més joves, per això l’esplai Espai-T, amb nois i noies de 15 a 17 anys, faran una recollida d’aliments el dia 20 de desembre, a la Plaça de la Marina, des de les 9 del matí fins a les 7 de la tarda. El menjar es destinarà al Banc d’Aliments de la Mercè, on també aniran durant un dia a ajudar-los en les seves feines.
La Unió d’Entitats de La Marina, La Marina Fm i el Diari La Marina organitzen La Marina Solidària, una recollida de joguines i material escolar pels petits que més ho necessiten. Els presents solidaris dels veïns es poden dipositar aquests dies a partir de les cinc de la tarda a l’estand la plaça Marina. És la segona edició d’aquesta iniciativa i les perspectives són molt bones , ja que l’any passat es van recaptar més de 400 joguines. Com a la primera edició, els presents van ser pels nens i famílies del barri . “No organitzem res específic, però hi ha famílies que compren joguines per la parròquia i ens les deixen aquí”, assegura Josep Hortet, parròquia Mare de Déu de Port.
Tradició i comunitat
Un dels conceptes que s’associen al Nadal és la vivència en comunitat i el desplegament de les tradicions. L’aposta per viure el Nadal en comunitat al barri comença el 13 de desembre amb el sopar nadalenc de totes les entitats del barri que organitza l’Associació de Mitjans de Comunicació Locals (AMCL). “És una data important per reunir totes les entitats del barri per fer un balanç positiu de l’any i celebrar l’arribada d’un nou any de forma conjunta”, assegura Joan Barutel, president de l’Amcl.
El dia 20 arriba un dels esdeveniments més esperats per la Unió d’Entitats de La Marina: el pessebre vivent. “Estem contentíssims i orgullosos perquè hem tingut una participació massiva, no ja de les entitats, també dels veïns i veïnes del barri, que fan de figurants, són gairebé 200”, explica la Gemma Charines, directora executiva de la UE. L’acte es representarà als Jardins dels Drets Humans, de les 18.00 h a les 20.30 hores. “Com són voluntaris no podem fer-ho més d’un dia, allargar-ho el cap de setmana seria molt complicat”, aclareix Charines.
També es tradició l’arribada dels Cartels Reials a la Marina, el dia 4 de gener a partir de les 18.00h. Els nens i nenes els hi explicaran les seves missives en una carpa on estaran instal·lats els enviats reials, i també podran gaudir d’una xocolatada, activitats i animacions. L’endemà, 5 de gener, tindrà lloc l’esperada Cavalcada de Reis, i després de l’entrega de la clau màgica per obrir totes les portes, Melcior, Gaspar i Baltasar començaran a repartir regals per als infants que vagin a veure’ls.