Aprenentatge entre iguals, l’escola Pau Vila treballa l’intercicle

Per experiència pròpia, a la nostra escola, l’aprenentatge entre iguals té molts aspectes positius, però l’aprenentatge intercicle o entre diferents cicles aporta moltes experiències i relacions diverses que no es donen només amb els infants de la mateixa aula.

A l’escola treballem fent tallers intercicle a cicle mitjà i cicle superior on els nens i nenes estan barrejats a l’hora de fer diferents activitats, fent racons a educació infantil i cicle inicial, on també un d’ells està format per nens i nenes de les diferents aules i creant ambients a educació infantil on es barregen nens i nenes de tota l’etapa d’infantil i, de vegades, també hi ha nens i nenes de cicle inicial com a convidats.

Aquestes agrupacions flexibles permeten que els petits aprenguin dels grans i també a la inversa, ja que els grans desenvolupen relacions de cura, estima i ajuda cap als més petits. Tot un aprenentatge col·laboratiu molt significatiu. Aquestes estones són de gaudir, moltes vegades de jugar, però també d’aprendre d’una manera globalitzada.

Un exemple d’activitat que moltes vegades es fa a final de curs és una activitat pensada per fer en dos grups on hi ha nens i nenes de dues classes diferents. Aquest any, la classe de 3r, els ‘huracans, va convidar a la classe d’I4, els ‘arcs de Sant Martí’, mitjançant una carta, a fer dues activitats diferents. Una de les activitats era un taller de confecció de monstres divertits i l’altre de manipulació amb taules de llum. Els nens i nenes van estar encantats i segur que, quan acabin l’escolaritat a la nostra escola, se’n recordaran  d’aquesta activitat diferent i significativa per a tots i totes.

Els infants més petits agafen confiança i imiten als més grans, així com també els més grans col·laboren i ajuden als més petits a ser cada vegada més autònoms. Quan els grans ensenyen el que saben als més petits, a més d’augmentar l’autoestima, reafirmen i consoliden aquest aprenentatge, és a dir, aprenen ensenyant, i això és un dels aspectes més gratificants que com a mestres podem veure a les escoles.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.