Una passejada recorda la immigració a través de Paco Candel

Alejandro Flores i Josep Vicenç

L’itinerari (Re)Volta, La Memòria De Lluites Compartides, organitzat per Òmnium Cultural, la Fundació Paco Candel i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, s’iniciava a Santa Eulàlia, amb vistes al Pont d’en Jordà (o de la Torrassa, com se’l coneix popularment).

Es tracta d’un entorn que ha conegut la immigració del segle XX de molt a prop, un fenomen del que l’escriptor Paco Candel en va fer una de les seves banderes amb llibres com Els Altres Catalans

El Rafael Algarra, veí de la Torrassa, feia memòria de la seva infantesa i el seu entorn social canviant. Nascut al Castell de Bellvís, és un ferme defensor de la protecció del seu patrimoni, i pertany a l’entitat Defensem el Castell de Bellvís, que reivindica la seva conservació.

Acompanyat del Manuel Domínguez, expresident del Centre d’Estudis de l’Hospitalet i candidat de L’Hospitalet En Comú Podem, el Rafael recordava el boom migratori a través del llibre Han Matado Un Hombre, Han Roto Un Paisaje, també de Paco Candel. 

Amb una ruta que seguia per la Marina, es visitava la Parròquia de Port, on Paco Candel va viure uns anys gràcies al seu pare, que era sagristà. La caminada continuava per diferents espais amb la intervenció de diferents testimonis que el van conèixer de ben a prop, com la del Salvador García, el Julio Baños, la Llum Ferrero i l’Antoni Ayala. El Plus Ultra, el carrer de la Muga i, finalment, la Fundació Paco Candel, eren testimonis d’una ruta que intentava comprendre el present recordant el passat.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.