Un taller promou joves dissenyadores gitanes del barri

Veus Gitanes en col·laboració amb l’Associació Escola Dominical Undebel, ha celebrat una desfilada sota el nom de Fashion Calí, amb les col·leccions de les joves calé del barri amb l’objectiu de fomentar-ne l’empoderament, el treball comunitari i la cohesió del barri.

La mostra ha servit per exhibir els dissenys que han creat i confeccionat les joves durant dos mesos amb l’acompanyament de la dissenyadora María Torres. Un taller de disseny de moda que va néixer de les propostes, inquietuds i necessitats d’aquestes joves. Hi han participat dotze dones que, amb l’ajuda de les petites de casa fent de models, han volgut mostrar-ne l’esforç als familiars i a la comunitat. Tal i com expliquen membres de l’Associació, “ho han fomentat i organitzat elles, i nosaltres simplement les hem acompanyades”.

Des de la perspectiva de l’organització, s’han satisfet una sèrie de necessitats. “Són dones creatives, independents i amb inquietuds, i és el moment de donar visibilitat a aquesta altra realitat que també hi és”. És per això que la mostra pretén contribuir a trencar els estigmes de la societat envers la comunitat gitana, en especial, amb les dones. Alhora reconeixen que també els ha servit per trencar amb els propis estigmes i els rols que “el model neoliberal i patriarcal els ha imposat des de la infantesa”.

El projecte ha estat impulsat per les veïnes Paqui Perona Cortés i Rafi Fernández des de l’àrea de feminisme, de l’associació Veus Gitanes i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa ha estat impulsada per tal de “crear una xarxa de dones dins el barri amb persones que ja estan treballant per transformar els barris per tal de respondre a les necessitats de les joves”, explica Perona.

La coordinació al barri ha anat a càrrec de Luisa Montero, membre de l’Associació Escola Dominical Undebel, “qui és un gran referent al barri, fa una gran feina dins la Zona Franca i està creant treball dins els barris, per això vam pensar que havia de ser ella qui coordinés aquest esdeveniment amb la seva associació”, conclou Perona. Després de parlar els directius de l’Associació, en José (Chele) i en Francisco (Kiko) Santiago, la Luisa reivindica que el col·lectiu de joves gitanes necessita acompanyament i molt de suport, sense que ningú aliè a la causa gitana la utilitzi per justificar que miren de canviar una realitat que només és a les mans del poble gitano canviar-la.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.