“El foc i la paraula”

Juan Bibian

“Bon Deu, la teva obra no ha fet res més que començar! Nosaltres, en canvi, farem d’aquests Estats Units una nació moral!”.

Elmer Gantry (Burt Lancaster)

“El Foc i la Paraula” (Elmer Gantry, 1960) de Richard Brooks.

Vista fa uns dies després de bastants anys i actual como poques.

3 Oscar: Actor (Lancaster), Secundaria (Jones) i guió adaptat avalen aquesta notable pel·lícula.

Elmer Gantry (Burt Lancaster) és un home atractiu, oportunista i extremadament immoral , tot això ens recorda Presidentes i líders polítics que cada vegada més proliferen fins i tot en el primer món i més en les èpoques de crisis. El dia en el que assisteix, per casualitat, a una reunió religiosa se n’adona de lo fàcil que és guanyar diners coma predicador i es converteix a la religió Evangèlica. Junt amb la germana Sharon (Jean Simmons), Elmer pronuncia uns estremidors sermons que li permeten aconseguir fama i diners. En canvi, un periodista (Arthur Kennedy) segueix les seves passes per a desemmascarar-lo. La situació es complica encara més quan reapareix a la seva vida una antiga amiga (Shirley Jones), que farà que Gantry s’hagi d’enfrontar al seu passat tèrbol.

Pel·lícula apassionant sobre la gran novel·la de Sinclair Lewis , Premi Nobel de Literatura ,  que radiografia un personatge dibuixat amb traces d’artista. Una obra mestra indiscutible, cim de la carrera d’un cineasta compromès, agressiu i lliure com Richard Brooks

Critica punyent i contundent als santons, líders espirituals, supremacistes, extremistes i populistes polítics, i a un ús de la religió com a vehicle per a manipular les masses.

El millor és la manera com ofereix la seva visió d’una societat en part ignorant, hipòcrita i fanatitzada , amb la terrible necessitat de subjectar-se a algú o a alguna cosa per a poder seguir endavant.

Sembla mentida que aquest gran film de Brooks tingui més de 60 anys. Si la poden aconseguir no se la perdin. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.