Alguna vegada us heu plantejar com desfer-vos de vosaltres mateixos? És a dir, alguna vegada heu pensat en desaparèixer? Aquesta és la qüestió que planteja la performance artística i social Call Me: una investigación sobre la desaparición temporal que s’ha pogut gaudir al barri durant tot el mes d’octubre de la mà del taller de creació El Graner.
Tal com explica una de les responsables de Call Me, Marta Solinas, aquest projecte “és una mena de joc de rol que es construeix al voltant de quelcom molt filosòfic i espiritual: la desaparició de la pròpia identitat”.
El joc comença quan l’usuari truca a un número de telèfon i, a partir d’aquí, se li plantegem preguntes durant una setmana amb una trucada diària. Segons les respostes que hi dona, es va configurant el recorregut. “És com un entrenament virtual” –explica Solinas– “en que cada elecció que prens suposa una manera diferent de desenvolupar el joc interactiu”.
Al final d’aquesta setmana d’entrenament, els usuaris viuen una “experiència” que culmina amb la desaparició de la pròpia identitat i de la que Marta Solinas assegura que no pot explicar massa. “La principal regla del joc és que no es poden explicar les regles” –comenta la responsable de Call Me– “però sí puc dir és que hi ha moltíssima gent que no vol acabar l’experiència i que se sent entrar a formar part d’una comunitat de còmplices que han viscut el mateix”.
Tot i el secretisme que l’envolta, Call Me: una investigación sobre la desaparición temporal té ja una llarga trajectòria internacional d’èxit. El projecte s’ha desenvolupat a Itàlia, Portugal i Espanya i el context, segons afirma Solinas, és molt important per dur a terme el joc. “Call Me és un projecte sitespecific, és a dir, adaptat al lloc on es realitza. A La Marina, al ser un barri tan divers, hem trigat més de quatre mesos en poder preparar-lo, perquè s’adeqüés al barri i al moment històric tan particular que ens ha tocat viure”.
Molts veïns i veïnes de La Marina ja s’han deixat seduir per Call Me: una investigación sobre la desaparición temporal, un projecte que, tal com explica Marta Solinas, té la intenció de seguir realitzant-se a Barcelona, sempre que la pandèmia i el seu pressupost ho permetin.