Una residència a l’antic Cine Capri

Cine Capri / Alejandro Flores.

Text: Víctor Recacha

L’antic Cine Capri es convertirà en una residència privada. Aquest és el pla que ha presentat una operadora de geriàtrics a l’Ajuntament de Barcelona i tot apunta que tirarà endavant. El nou espai sanitari s’ubicarà al mateix edifici que va fer de sala de barri de la Zona Franca fa mitja dècada.

La promotora és La Vostra Llar, que gestiona vuit residències i centres de dia a Catalunya. El consistori està tramitant el pla presentat per l’empresa, que ja ha estat aprovat pel Consell de Districte al darrer plenari. La proposta urbanística també ha rebut el vist-i-plau de la Comissió de Govern. Això vol dir que només queda pendent de validar a nivell municipal: a les votacions de les comissions i del ple de la ciutat, segons ha informat el districte de Sants-Montjuïc al diari La Marina.

Tot i que el solar és privat, algunes entitats del barri esperaven que el govern municipal l’adquirís per convertir-lo en un equipament públic. Fins i tot el veien com un dels possibles emplaçaments per a l’hotel d’entitats, una reivindicació que el teixit associatiu de La Marina arrossega des de fa anys.

Les associacions consultades per aquest diari asseguren sentir-se enganyades. Denuncien que les pegues que l’Ajuntament posava per refer l’edifici s’han esvaït quan ha aparegut un inversor privat: “La resposta era que el propietari demanava molts diners, que l’edifici té aluminosi i que s’havia d’enderrocar i fer-lo de nou”, explica Abdó Florencio, president de la Coordinadora de Veïns i Comerciants. “Ara aquesta empresa manté l’estructura actual. No s’enderroca. Ens han aixecat la camisa. El projecte és mantenir l’edifici, rehabilitar-lo i muntar un geriàtric”, protesta.

Neus Borrell, presidenta de la Unió d’Entitats de La Marina, també lamenta que l’Ajuntament no hagi comprat l’espai: “Portem molts anys darrere d’aquest edifici i ara el problema de l’aluminosi es veu que no existeix…” Segons ella, el problema no està en l’equipament sinó la titularitat: “No em sembla malament que posin un geriàtric. La pega que li veig és que podien haver fet un geriàtric públic. És el que necessita el barri”, opina.

“Durant molts anys els veïns hem demanat el Cine Capri com a centre per als veïns”, recorda Florencio. “Es podia fer un teatre-auditori de 500 places, ampliar els serveis socials…”

A finals d’octubre, els veïns van reunir-se amb el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. Segons les fonts consultades, aquest va ser un dels temes dels que es va parlar, però l’equip de govern s’hauria limitat a tirar pilotes fora i donar per fet que el projecte tirarà endavant.

La reforma presentada per la promotora compta amb un pressupost de 3,5 milions d’euros per fer la rehabilitació de l’edifici. L’avantprojecte preveu una residència de 80 places amb 40 places més de centre de dia per a gent gran. La proposta de l’arquitecta descarta pujar en alçada i aposta per aprofitar les tres plantes i el soterrani existents. El terrat es convertirà en una zona d’esbarjo ajardinada amb un hort urbà.

Actualment, la finca té diversos propietaris particulars. La Vostra Llar ha justificat al consistori que hi ha un preacord per comprar l’immoble. Però aquest compromís està condicionat a l’aprovació del pla per part de l’administració.

63 anys de Cine Capri

La nova residència s’instal·larà al número 29 del Carrer Foneria, al costat de l’Escola Seat, el Jardí dels Drets Humans, la Plaça de La Marina, el Passeig de la Zona Franca i l’estació de metro de Foneria. És on durant gairebé dues dècades va funcionar el Cine Capri, l’única sala de projecció que tenia el barri.

L’edifici està al barri de Sant Cristòfol, a l’illa Philips, que rep el nom de l’antiga fàbrica de la multinacional holandesa. L’edificació formava part del complex d’habitatges dels treballadors de la Seat. El cinema va aixecar el teló al 1957 i va tancar al 1974. Les instal·lacions es van transformar en un gimnàs una dècada més tard. Aquest negoci també va funcionar durant uns 20 anys però en fa 10 que va haver de tancar, segons el document presentat per l’arquitecta i el portal Barcelofília. Per tant, fa anys que la construcció torna a estar buida.

Tot i que el relleu no va ser immediat, al 2002 va obrir el centre comercial Gran Via 2, situat a L’Hospitalet. Des de llavors, el seu cinema és el més proper per als veïns de La Marina.

Les sales de barri

El Cine Capri no ha estat l’únic cinema de barri de Barcelona. Aquestes sales de proximitat, més petites que les de grans estrenes, han anat desapareixent de la ciutat al llarg de les darreres dècades.

El Cine Pere IV va ser una doble sala al barri del Besòs, però va acabar compartint destí amb el Capri. Va tancar l’any 2000 i un any més tard va ser substituït per unes grans sales de cinema al centre comercial Diagonal Mar.

En aquest cas, l’Ajuntament sí va comprar l’edifici, situat just davant de l’estació de Besòs Mar. En els propers anys, s’hi ha de construir una nova subseu de districte que farà tant de centre de serveis públics com d’oficina administrativa. Comptarà amb un auditori i una sala d’estudi, i s’hi desplaçaran un centenar de funcionaris.

És una de les grans esperances per impulsar el barri del Besòs: el consistori espera convertir l’espai en un “pol d’activitat” i els veïns hi veuen una peça clau per dinamitzar l’economia i la realitat social de la zona.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.