Jorge Frangarillo, autor de l’exposició “Txernòbil: La ciutat del silenci”, visita la Biblioteca Francesc Candel

Redacció i Fotografia:Laura Sicilia

Jorge Frangarillo és documentalista, Doctor en informació i documentació, i docent d’aquestes dues disciplines a la UB. L’any 2017, la curiositat el va portar a visitar un lloc que un 26 d’abril, ara farà 33 anys, va perdre la vida, i la seva passió per la fotografia, juntament amb l’impacte que va suposar per a ell allò, el va portar a captar tot el que veia i compartir-ho posteriorment.

Des de l’1 d’abril, setze del fotiment de fotografies que va realitzar, segons va explicar al micròfon de la Marina, es troben a la Biblioteca Francesc Candel, i dimecres 10, l’autor va delectar amb la seva visita al centre.

En Jorge Frangarillo va realitzar una xerrada d’allò més interessant, explicant tan el perquè del seu viatge i de la posterior mostra, com la seva experiència, la manera de poder realitzar aquesta aventura, el context, les causes i les conseqüències de l’accident i l’actualitat de la ciutat de Prípiat, la ciutat més afectada de la zona d’exclusió i la que més apareix en les fotografies presentades. Un resum exhaustiu d’aquell accident que va provocar l’evacuació de 130 milers de persones, segons deia l’autor, i un gran nombre d’afectats que varia al llarg dels anys pels efectes a llarg termini que provoca la radiació.

“Entrar en aquella ciutat és emocionant i esgarrifós alhora” comentava. “Quan comences a arribar a Prípiat, la carretera comença a buidar-se, el paisatge va canviant, desapareixen els animals, els conreus”.

L’autor també va donar a conèixer l’existència de grups de joves que es coneixen com a “Stalkers”, els quals saltant-se tots els controls establerts a la zona, entren a Prípiat i es graven bevent aigua del riu o estirant-se pels terres altament contaminats.

Actualment, a la zona es troben 4000 persones entre científics, biòlegs, forces de seguretat, operaris que desmantellen la central nuclear i gent gran que va voler tornar a les seves cases, però només poden estar-hi en torns de catorze dies. També hi ha botigues, 4 en concret. “Allà no se senten ocells”, i els que hi ha tenen albinisme, deformacions o tumors. “Els arbres, dels quals coneixem l’edat a través dels seus anells, a partir del 1986 apareixen cremats” “La natura està malalta”.

En Jorge Frangarillo valora l’experiència com a colpidora “t’ensenya que allò que tenim i donem per segur es pot perdre en qüestió de segons” i anima a aquells que vulguin anar-hi “És prou segur anar-hi, no hi ha gaire problema”, així com també anima a veure una sèrie que s’estrenarà el 7 de maig a la plataforma HBO sobre el tema.

“Txernòbil: La ciutat del silenci”, porta gairebé un any de recorregut. Ha passat per Lleida, Tarragona i d’altres llocs de Barcelona, i ara, fins al 30 d’abril, romandrà a la Biblioteca Francesc Candel.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.