Molt aviat tindrem un teatre al barri de La Marina!

Representació d'una obra al teatre de l'escola Bàrkeno

Fotografies: Arxiu Pla de Barris

Sembla que, de mica en mica, els espais culturals al nostre barri van augmentant, lluny encara del que és la mitjana de la resta de la ciutat.  En aquest cas, no és un espai nou sinó una recuperació d’espai per als veïns.

Recordo, de petita, haver vist la representació de Fuente Ovejuna  de Lope de Vega en algun lloc darrere del bar de l ’Ibèria, fa molts, molts anys. Més tard ja de joveneta, amb un grup amateur dirigit per en Jaume Melo, fèiem teatre a l’església, on totes les obres eren escrites per nosaltres mateixos i teníem el plaer d’omplir la sala sempre que hi fèiem una representació.

El teatre és la representació de la vida, lluny del que ens creiem que és la televisió. I ara, en tindrem, com deu mana, en una sala que acaben de reformar i posar maca perquè tot el barri en pugui gaudir. S’ha fet una rehabilitació  de tot l’espai i se l’ha dotat de totes les condiciones mínimes d’un petit teatre. Això vol dir que a més de les obres de reformes s’ha equipat amb llums, equips de so, sortides d’emergència, etc. Aquest teatre és a l’edifici de l’escola Barkeno. La sala es dirà Maremar. Mare, evocant l’asil de beneficència que s’hi va construir als anys 1916-17 i Mar, pel barri i la seva proximitat al mar.

És llarga la història de l’edifici on hi ha actualment l’escola Barkeno.  L’hospici es va fer per descongestionar l’existent al carrer Wellington construït el 1889. Cap al final dels anys 20, es va convertir en la Colònia Industrial Mare de Déu de Port, amb tallers d’oficis per als interns. A partir de l’any 1941, va tornar a ser hospici de nou. L’any 1952, se separen els pavellons infantils de la resta i cap el 1962, es converteixen en els “Hogares de aprendizaje”, uns per a nens; d’altres, per a nenes, fins al 1977 que apareixen ja amb criteris propis de la democràcia, els “Colectivos infantiles” de l’Ajuntament de Barcelona i desapareix l’asil.

La inversió per a recuperar el teatre Maremar ha estat de 345 mil euros; dels quals el Pla de Barris hi ha cobert 300 mil i el Consorci per a l’Educació de la Generalitat, la resta.

L’Abdó Florencio, president de la Coordinadora d’associacions veïnals, valora la recuperació d’aquest teatre que les entitats van reivindicar pel barri. “Sembla ser que se n’ha parlat ben poc, però era indispensable que s’adeqüés tant per a l’escola com per a us del barri.

Tot i que és un espai petit, les entitats creuen que serà poc per a la Marina. En realitat el que es vol recuperar és l’espai del cinema Capri, enderrocar-lo i fer-hi teatre per a mil persones per a la Marina i a les altres dues plantes els serveis que fessin falta per al barri i un hotel d’entitats. Això no va ser possible, perquè el teatre de l’escola Barkeno ja és propietat municipal i el local del cine Capri és propietat privada i s’ha de comprar.  Però el fet de tenir-ho allà, al costat de la sala Pepita Casanellas i la biblioteca, feia un nucli cultural important”.

La Consellera Esther Pérez també explica que  fa molt de temps, fins i tot abans del pla de barris, que ja hi havia la intenció de remodelar el teatre  i oferir-lo al barri. Que no només fos per a l’escola, sinó per poder tenir una programació continuada de teatre i a més, que permetés disposar d’un espai per a la recuperació  de la  memòria històrica .

“En aquell moment comença a sortir la inquietud per a recuperar-lo i el pla de barris parla amb el consorci d’ensenyament, del qual forma part l’escola i dins el seu marc es decideix recuperar-lo i remodelar-lo, però que un cop fet no es quedi mort sinó que se li doni vida i quotidianitat”. “S’impulsa  dins l’eix cultural i de memòria històrica, que fa per un costat el seguiment de l’obra però per un altre, es realitza amb la motivació de fer una programació continuada, que és el que ens agradaria que acabés sent, però al principi serà poc a poc”.

A l’”Eix Cultural”, hi participen les entitats i els centres cívics dedicats a la cultura al barri. Estudien la possibilitat de fer dues representacions, una divendres 25 de gener i una altre el dissabte a migdia perquè el teatre té només 164 places i segurament serà necessari fer dues sessions perquè pugui venir tot el que ho desitgi.

Vista del pati de butaques de la sala Maremar, per inaugurar-se

 A banda, s’està treballant en la logística del funcionament perquè puguin utilitzar l’espai les escoles i que sigui obert a tot el barri i fins i tot a la ciutat. La coordinació del funcionament és en el que s’està treballant actualment donat que la seva inauguració oficial està prevista pel divendres 25 de gener de 17h30 a 19h.

Després de tants anys s’aixecarà el teló de nou al barri de la Marina. Que sigui per sempre i només el començament d’una programació estable de teatre i música. Serà molt maco poder veure la cua d’espectadors esperant l’obertura de la taquilla.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.