RAQUEL M. MARTÍNEZ|
Els Diables de Port van començar el seu recorregut fa 17 anys, gràcies a la iniciativa d’un grup d’ex diables d’altres colles. Van demanar permís al Centre Cultural i aviat van constituir-se. L’any 1999 van batejar-se, és a dir, van fer el seu primer correfoc. Ja eren inscrits a la Coordinadora de colles i s’havia format Espurnes (el seu vessant infantil), inscrita a la Secretaria de colles infantils. Els Diables de Port compten a més amb el Drac Campis, creat per membres de diables i batejat el 2007. L’entitat rep fons del Districte i –aquest any- de la Diputació. Com això és insuficient, els membres aporten una quota anual, cobren per alguns dels correfocs i venen samarretes i pins per tractar de cobrir les despeses que suposen les sortides i els materials.
Poc després es va crear una nova secció dins els Diables de Port, la dels Gegants de la Marina. La Quimeta i el Magí portaven 8 anys abandonats. Van ser creats el 1986 i poc després van ser triats per anar al Japó, representant tots els gegants de Barcelona. En tornar van quedar guardats. Amb la colla tornen a sortir a passejar sovint: han viatjat per tota Catalunya, Manacor (Illes Balears) i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina). Però els gegants que podem veure voltar actualment no són els originals, ja que van ser destruïts l’any 2002 mentre eren al magatzem de sota la plaça Marina (l’actual mercat). Després de restaurar-los van quedar a La Casa del Rellotge i se’n van fer uns de nous, uns clons menys pesants. A la parella s’hi va afegir, el 2007, en Paco Candel, creat a propòsit per què les dones també poguessin portar un gegant, ja que té unes dimensions més reduïdes que fan més fàcil aquesta feina.
En tots aquests anys la colla ha crescut molt. Actualment als diables i els gegants els acompanyen un grup de músics que s’està consolidant: alguns grallers i els tabalers; així com un grup d’havaneres i un de costureres. Aquest any són unes 80 persones, però han arribat a ser-ne 120. Hi ha membres de totes les edats, dels 0 als 92 anys de la sòcia d’honor; la gran majoria del barri. Josep Masdeu (Pitu), president, destaca: “quan agafem a un participant ens agrada que vingui el pare, la mare, la iaia… que vinguin tots, per poder fer més gran l’entitat”.
Tots plegats fan unes 80 sortides cada any, prioritzant les festes de la Marina i els actes que s’organitzen aquí. Cal dir que els Diables de Port tenen un paper molt actiu muntant les festes del barri i tractant de dinamitzar altres entitats per que participin. També reben invitacions de colles per anar a altres barris o pobles, a les que després conviden a venir. Es de rebut destacar el paper d’aquesta entitat com a recuperadora de tradicions catalanes com el Corpus Christi o la Flama del Canigó.
Sempre han ocupat el mateix local de la parròquia de Port, de l’antic Centre Cultural. Fins fa poc no havien tingut cap problema, però un veí va denunciar-los pel soroll del assajos de tabalers els dissabtes al matí, així que ara assagen a la Bàscula els pocs caps de setmana que no tenen sortides.
Els seu objectiu més immediat és augmentar el número de membres de totes les seccions, especialment de geganters “perquè els gegants sols no caminen”, com diu en broma el secretari de l’entitat, Sergio Expósito. Per això animen tothom que estigui interessat a visitar-los a facebook i a la seva pàgina web i afegir-se a la colla.
el diari de la marina i la seva radio són una merda com una casa. Sento dir aixó peró es veritat, el que diuen no te caps ni peus