Port de Barcelona
Quatre parelles de falcons pelegrins s’han establert al Port de Barcelona els darrers anys, consolidant la població d’aquesta au de presa a la zona portuària 10 anys després dels últims alliberaments. Les parelles, que han fet niu a edificis del port però també a espais naturals com els penya-segats de Montjuïc, han disparat el nombre de naixements de falcons, que van arribar a una desena l’any 2021.
Aquesta creixent població de falcons reafirma l’èxit del projecte de reintroducció del falcó pelegrí a Barcelona, iniciat l’any 1999 i que va incloure fins a 12 alliberaments al recinte del Port de Barcelona. Aquella primera dotzena de falcons van participar en l’aparició de les primeres parelles reproductores establertes a Catalunya, la primera a Tarragona, i a Barcelona, concretament al penya-segat de Montjuïc i a Diagonal Mar, l’any 2004.
Aquest augment dels nius ha comportat també un increment dels polls, malgrat que les parelles d’Enagas i Ergransa han experimentat dificultats amb la cria. El nombre de naixements, però, manté una clara tendència a l’alça i des del 2004 han nascut al Port de Barcelona 75 falcons, 30 d’ells només en els darrers quatre anys.
Un espai ideal
L’entorn del Port de Barcelona s’ha revelat com un espai òptim per a la cria del falcó pelegrí, convertint-se en un punt clau del projecte de reintroducció d’aquesta au a Barcelona. Els amplis espais oberts i la gran quantitat de coloms i tórtores, les seves preses naturals, han afavorit la seva proliferació al recinte portuari.
Les excel·lents condicions del Port, especialment pel que fa a la quantitat de preses disponibles, es manifesten també en factors com la distància entre parelles. Mentre a l’àrea de Barcelona la distància mitjana és de 2,4 quilòmetres, al recinte portuari aquesta es redueix a 1,3 quilòmetres.
La disponibilitat d’indrets adequats per a la nidificació, però, és el principal factor limitant per a l’establiment de noves parelles. En aquest sentit, s’està treballant en la col·locació de caixes-niu en els indrets que es consideren més adients per a que s’hi estableixin parelles de falcons o en aquells espais on ja han fet niu però s’han trobat amb problemes per les característiques de l’espai, com és el cas del dipòsit d’Enagas al moll de l’Energia.
Una espècie beneficiosa per a Barcelona
Els falcons pelegrins, que van desaparèixer de Barcelona l’any 1973 amb la pèrdua de la darrera parella reproductora establerta a Santa Maria del Mar, tenen importants beneficis ecològics, fins i tot per a una ciutat com Barcelona. La seva dieta la formen principalment els coloms domèstics però també cacen de forma cada vegada més habitual tórtores turques i completen la seva dieta estornells, tords i espècies invasores com la cotorra argentina.
La reintroducció del falcó pelegrí, un projecte impulsat per l’Ajuntament i Galanthus Natura, entitat que ha fet el seguiment de la població d’aus des de l’inici, es va produir, de fet, en un context de creixent presència de coloms als carrers de Barcelona. Un cop establertes les primeres parelles reproductores, la presència de falcons pelegrins ha augmentat en paral·lel a la dels coloms i funciona com a element regulador de la superpoblació de les diferents aus urbanes que habiten a Barcelona.