La Zona Franca de Barcelona acull la primera planta certificada d’hidrogen verd d’ús públic a Espanya

Iberdrola és l'encarregada de l'explotació de la planta, impulsada amb el suport del Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona. La hidrogenera ja proveeix d'hidrogen verd a la flota d'autobusos urbans de Barcelona i té capacitat per a subministrar aquest tipus d'energia al transport ferroviari i a altres flotes de vehicles. La seva instal·lació al Polígon de la Zona Franca de Barcelona s'emmarca dins del compromís del CZFB amb la sostenibilitat i el foment de l'energia renovable a la indústria.

Consorci de la Zona Franca

La primera planta certificada d’hidrogen verd d’ús públic a Espanya, impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i construïda i explotada per Iberdrola al Polígon de la Zona Franca de Barcelona, ja està en funcionament.  El principal objectiu de la instal·lació, que opera des de gener de 2022, és proveir amb hidrogen verd als autobusos de TMB i altres flotes de vehicles elèctrics de pila d’hidrogen per al transport de viatgers i mercaderies a l’àrea de Barcelona. A més, ha estat la primera hidrogenera d’Espanya a obtenir la norma ISO-19880-1:2020, d’obligat compliment que estableix les condicions mínimes de seguretat que han de complir aquestes instal·lacions i que ha validat l’empresa Serveis de Control i Inspecció (SCI).

La posada en marxa de la hidrogenera, que disposa tant del dispensat de l’hidrogen verd com de la seva producció, s’emmarca dins del compromís del CZFB amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en l’àmbit industrial. D’aquesta manera, l’entitat pretén impulsar el foment de l’energia sostenible a través de l’hidrogen verd, que prové de la transformació d’energies renovables i permet assegurar zero emissions de gasos d’efecte d’hivernacle des de la seva producció fins al seu total consum per part dels vehicles.

El delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ha destacat que “el CZFB manté un ferm compromís de política ambiental relacionada amb la millora de la mobilitat i la reducció d’emissions. Per això, és un honor ser pioners en la posada en marxa d’aquesta primera hidrogenera d’ús públic, que ha estat possible gràcies a la col·laboració publicoprivada”.

Per part seva, Millán García-Tola, director global d’Hidrogen Verd a Iberdrola, ha destacat que utilitzant hidrogen en lloc d’un altre combustible evitem totes les emissions, no sols en el que és el tractament de l’hidrogen verd en el motor o la pila de combustible en els autobusos, sinó també en l’origen d’aquest hidrogen”. “Que la planta estigui situada en una ubicació estratègica com és la Zona Franca de Barcelona suposa una oportunitat per a descarbonitzar la mobilitat pesadaha afegit.  

Acord per al primer tren d’hidrogen verd

Un altre reflex del gran avanç que aportarà la planta en matèria de sostenibilitat és l’acord signat entre Iberdrola i el grup CAF (Construccions i Auxiliar de Ferrocarrils) per a impulsar a escala global el transport ferroviari i el transport de passatgers amb hidrogen verd lliure d’emissions. D’aquesta manera, la hidrogenera de la Zona Franca de Barcelona subministraria també aquest tipus d’energia a trens.

D’aquesta manera, també es desenvoluparà la cadena de valor de l’hidrogen renovable amb els més alts estàndards de seguretat, tecnologia i competitivitat en entorns com el sector ferroviari i el transport de persones, ajudant a traccionar empreses locals que desenvolupin la tecnologia i la capacitat productiva per a poder impulsar la transformació del sector a Espanya.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.